Senatul american deschide calea adoptării planului de relansare al lui Biden, cu sau fără sprijinul republicanilor
Senatul american a aprobat vineri, la limită, o moţiune bugetară care deschide calea adoptării în Congres în următoarele săptămâni - cu sau fără sprijinul republicanilor - a planului de ajutor economic în contextul epidemiei de COVID-19.
Planul de relansare, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, este dorit de Joe Biden și reprezintă prima mare măsura legislativă majoră a noului preşedinte, relatează Reuters şi AFP.
La capătul unei nopţi de dezbateri maraton, de circa 15 ore, în hemiciclu, şi a votării succesive a zeci de amendamente, Senatul s-a trezit într-un blocaj partizan de 50-50 privind trecerea planului bugetar. Vicepreşedinta Kamala Harris a făcut ca impasul să fie depăşit, aşa cum prevede Constituţia, iar votul său "pentru" a asigurat victoria democraţilor, ceea ce permite trimiterea documentului în Camera Reprezentanţilor pentru aprobarea finală.
Este pentru prima oară când Harris, în rolul ei de preşedinte al Senatului, a exprimat un vot decisiv după ce a depus jurământul ca prima femeie vicepreşedinte la 20 ianuarie.
Este un "prim pas uriaş şi în spiritul armoniei" spre adoptarea proiectului de lege privind ajutorul COVID pe care Biden l-a plasat în fruntea agendei sale legislative, a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.
Totuşi, votul de vineri rămâne unul procedural care nu are propriu-zis rolul să aprobe planul de ajutor. Cu toate acestea, el deschide calea democraţilor spre aprobarea acestuia pe baza unui vot majoritar simplu, limitând astfel posibilităţile de blocaje din partea republicanilor, dintre care mulţi protestează împotriva costurilor ridicate ale măsurilor luate în considerare.
Preşedintele Biden a întins mâna către tabăra republicană pentru a discuta un compromis, dar a avertizat că este gata să acţioneze şi fără ei, apreciind că statul trebuie să intervină în mod urgent într-un moment în care pandemia de coronavirus continuă să asfixieze economia americană. Miercuri, SUA au depăşit pragul de 450.000 de decese din cauza COVID-19.