Seful Parlamentului European: "UE s-ar putea destrama curand. Este foarte plauzibil"


Ultimul update: Joi 04 Octombrie 2012 07:15
Sursa: Warsaw Business Journal
Data publicarii: Sambata 28 Aprilie 2012 13:40
Categorie: Stiri externe
Martin Schulz

Presedintele Parlamentului European crede ca destramarea Uniunii Europene este un scenariu cat se poate de realist. Martin Schulz precizeaza ca in ultimele luni a observat o tendinta tot mai clara de “re-nationalizare" a statelor membre.

Potrivit oficialului european, tot mai multi lideri de stat au inceput sa ia decizii in spatele usilor inchise, fara sa mai tina cont de metodologia comunitara.

La randul sau, presedintele Consiliului Europei, Herman van Rompuy, a declarat in timpul unei conferinte in Romania ca incepe sa se simta “vantul populismului”, care ameninta granitele Europei.

Uniunea Europeana nu a fost construita sa reziste unei crize economice care afecteaza diferit statele membere si paturile sociale. Reaparitia nationalismului este un efect firesc, avand in vedere ca liderii politici incearca sa apere interesele propriilor tari, in defavoarea altora.

Si populismul este inevitabil, deoarece coamenii sunt afectati in special de reducerea ajutoarelor sociale, relateaza Warsaw Business Journal.

Cu o problema similara s-au confruntat si Statele Unite, la formarea lor ca tara independenta. Mult timp s-a pus problema daca statele federale care alcatuiau noua tara trebuie sa fie suverane sau conduse de un singur guvern federal.

In final, numai un razboi civil a dus la impunerea formei de guvernare actuale si a determinat statele componente sa renunte la ideea de suveranitate.

In Europa in schimb, cetatenii sunt hotarati sa lupte pentru independenta propriei tari, dar nu si pentru institutii comunitare precum Comisia Europeana, despre care nu cred ca ii reprezinta.
 

Sursa: Warsaw Business Journal

Un copil de 10 ani scoate Grecia din Uniunea Europeana cu o schema GENIALA. Foto
Scenariu negru: UE si NATO s-ar putea destrama. Polonia se teme de Rusia
Tara condamnata din nou la austeritate
VIDEO PROTVPLUS.RO