Secretarul american de stat admite că ISIS recâștigă teren: „E complicat”

Ultima actualizare: 21-08-2019 20:39

În februarie, Donald Trump anunţa apăsat că Statul Islamic a fost 100% înfrânt în Siria. O jumătate de an mai târziu, însă, Secretarul de stat recunoaşte că se constată o resuscitare a jihadiștilor atât în Siria, cât şi în Irak.

Gruparea teroristă nu doar că renaşte din propria cenuşă, dar este capabilă să comită atentate înfiorătoare în afara teritoriului pe care îl controlează.

Jurnaliştii CBS l-au luat la întrebări pe Secretarul american de stat în legătură cu articolul abia apărut în New York Times. Potrivit ziarului, Inspecţia generală a Pentagonului a constatat, într-un raport recent, o „resurgenţă” a jihadiștilor. Iniţial, Mike Pompeo a încercat să minimalizeze riscul.

Mike Pompeo, Secretarul american de stat: „Împreună cu alte 80 de țări, am pus în aplicare planul de a nimici Statul Islamic. A fost o mare reuşită”.

Însă, la sfârşitul săptămânii trecute, Statul Islamic a revendicat un atentat sinucigaş care a transformat o petrecere de nuntă din Kabul, Afganistan, într-un carnagiu: 63 de nuntaşi au murit şi alţi 200 au fost răniţi. Mike Pomepo s-a văzut silit să-şi nuanţeze teoria potrivit căreia capacitatea jihadiștilor de a comite atacuri externe s-ar fi diminuat simţitor.

Mike Pompeo, Secretarul american de stat: „Este complicat. Există locuri în care ISIS este mult mai puternic decât era acum 3-4 ani. Dar Califatul a dispărut”.

Raportul Pentagonului arata că, în ultima perioadă, ISIS şi-a consolidat controlul în Irak şi revine în forţă în Siria.

John Kirby, fost purtător de cuvânt al Departamentului de stat: „Cu alte cuvinte, ISIS rămâne o reţea teroristă viabilă”.

La începutul anului, Donald Trump declara că trupele americane au reuşit în misiunea lor de a învinge ISIS în Siria, prin urmare nu mai e nevoie de ele şi le va readuce acasă.

Tabăra de refugiaţi de la graniţa Siriei cu Irakul, în care trăiesc zeci de mii de sirieni, este extrem de vulnerabilă.

Monitorizarea taberei este precară. Jihadiștii îi privesc pe sirieni, alungaţi din case de bombardamentele necontenite, drept potenţiali noi recruţi.

John Kirby, fost purtător de cuvânt al Departamentului de stat: „Nu e pic de securitate acolo. De fapt, corect ar fi să spunem că tocmai jihadiștii din ISIS sunt cei care se ocupă de securitate în interiorul taberei”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO