Scrutin prezidential controversat. Siria are de ales "intre Bashar si Bashar"
Presedintele sirian Bashar al-Assad a votat, marti, impreuna cu sotia sa Asma intr-un birou de vot din centrul capitalei Damasc, in cadrul unui scrutin prezidential controversat la care este sigur de victorie, in fata a doi candidati necunoscuti.
"Presedintele Assad a votat in biroul de vot din cartierul rezidential Malki" din centrul capitalei, a anuntat televiziunea siriana. Televiziunea siriana si pagina de Facebook pentru campania prezidentiala a lui Assad au prezentat fotografii cu presedintele sirian si sotia sa iesind din cabina de vot si pregatindu-se sa depuna buletinele in urne, inconjurati de sustinatori.
Presedintele Assad se confrunta in acest scrutin cu alti doi candidati - Maher al-Hajjar si Hassan al-Nouri, dar acestia sunt necunoscuti de electorat. Cei doi au votat marti dimineata la hotelul Sheraton din Damasc.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit Ministerului de Interne, peste 15 milioane de sirieni sunt chemati la urne pentru acest scrutin organizat in zonele controlate de regim si denuntat ca o "parodie de democratie" de catre opozitie si tarile occidentale. Ziua de dinaintea alegerilor a fost marcata de o escaladare a evenimentelor, cu un atentat soldat cu zece morti in provincia Homs (centru), generand temeri privind atacuri ale rebelilor in ziua scrutinului.
Liderul opozitiei, Ahmad Jarba, le-a cerut sirienilor "sa ramana acasa", rebelii si militantii denuntand alegerile, la fel ca si Statele Unite, care le considera o "impostura". Potrivit unei organizatii neguvernamentale, conflictul s-a soldat cu 162.000 de morti. Presa siriana a vorbit despre un plan de securitate pus in aplicare de duminica "pentru a proteja" birourile de vot in zonele aflate sub controlul Guvernului, unde are loc scrutinul, afirmand ca armata si fortele de securitate sunt "in stare de alerta maxima".
Regimul controleaza 40 la suta din teritoriu, unde locuieste 60 la suta din populatie, potrivit geografului specialist in Siria Fabrice Balanche.
Scrutinul are loc intr-o tara macinata de conflict. Circa 2.000 de civili au fost ucisi in bombardamente aeriene din ianuarie in bastioanele rebele din Alep (nord), in timp ce luptele violente continua in centru, in apropiere de Damasc sau in sudul tarii. Profund divizati, insurgentii si opozitia, la fel ca aliatii lor arabi si occidentali, asista la mentinerea la putere a lui Assad dupa o serie de inaintari ale trupelor guvernamentale pe teren. La conducerea unei armate ramase sudate in jurul regimului, in pofida numeroaselor dezertari, Assad se bazeaza si pe sustinerea rusilor si iranienilor, principalii sai aliati, precum si pe ajutorul pretios al combatantilor din cadrul miscarii libaneze Hezbollah si a intaririlor siriene din strainatate.
In teorie, acestea sunt primele alegeri din Siria din ultima jumatate de secol, Bashar al-Assad si inaintea lui tatal sau Hafez fiind desemnati prin referndum. Acestea sunt organizate in virtutea unei legi care exclude de facto orice candidat disident.
Cele 9.000 de birouri de vot sunt deschise intre orele 07.00 si 19.00 (07.00 si 19.00 ora Romaniei). Votul poate fi prelungit cu cinci ore la cererea comisiei electorale. Observatori iranieni, rusi si chiar nord-coreeni supravegheaza scrutinul, la care doi candidati putin cunoscuti, Maher al-Hajjar si Hassan al-Nuri, servesc la punerea in valoarea a sefului statului, glorificat pe afise gigant si clipuri televizate. Omul de afaceri Hasan al-Nuri a declarat pentru AFP ca se asteapta sa "se claseze pe locul al doilea, dupa Assad care este sigur de victorie". Cei doi candidati au evitat sa il atace pe seful statului in domeniul politic, preferand sa critice coruptia si proasta gestionare economica.
Clanul Assad conduce Siria cu mana forte de peste 40 de ani, in timpul carora a redus la tacere orice disidenta si a zdrobit in sange revolta Fratilor Musulmani din anii '80. Potrivit Washingtonului, alegerile "iau in deradere victimele nevinovate ale acestui conflict". In opinia lui Noah Bonsey, de la International Crisis Group (ICG), alegerile prezidentiale "nu vor schimba datele" in Siria, ci vor prelungi conflictul care a ruinat tara si a dezradacinat circa noua milioane de persoane.
"Aceasta punere in scena nu va influenta deloc pozitiile" regimului sau opozitiei: "regimul foloseste alegerile ca parte integranta a discursului privind caracterul irevocabil al victoriei sale". "Acest lucru va duce la continuarea razboiului", subliniaza Bronsey. Dar in opinia lui Waddah Abed Rabbo, directorul Al-Watan, cotidian apropiat puterii, "alegerile vor facilita reluarea negocierilor de pace" care au esuat la Geneva la inceputul anului in absenta consensului international. Conflictul a ruinat economia si a aruncat in saracie extrema jumatate din populatie.
Sirienii au de ales "intre Bashar si Bashar", afirma Laurent Fabius
Sirienii care voteaza marti la alegerile prezidentiale "au de ales intre Bashar si Bashar", a comentat seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, care a denuntat din nou "farsa tragica" prin organizarea scrutinului din Siria, relateaza AFP. "Este o farsa tragica. Sirienii si, mai mult decat atat, doar sirienii din zonele aflate sub controlul regimului, au de ales intre Bashar si Bashar (...). Realitatea este ca se cunosc deja rezultatele alegerilor, inainte ca aceastea sa inceapa", a acuzat ministrul Fabius, intr-o declaratie pentru postul de televiziune France 2.
"Acest presedinte care este calificat criminal impotriva umanitatii de secretarul general al Natiunilor Unite nu poate reprezenta viitorul poporului sau", a adaugat ministrul francez, care a apreciat ca presedintele sirian Bashar al-Assad este un "personaj dispretuitor". Alegerea presedintelui Assad, care se confrunta cu doi candidati necunoscuti la scrutinul prezidential, nu ridica niciun semn de intrebare, in conditiile in care toti alegatorii care au aparut la posturile de televiziune oficiale au afirmat ca au votat pentru liderul de la Damasc.
Rebelii si militantii denunta "alegeri sangeroase", iar SUA o "impostura", in timp ce conflictul din Siria s-a soldat in mai bine de trei ani cu peste 162.000 de morti, conform unei organizatii neguvernamentale.
Ministrul Laurent Fabius a reafirmat ca "obiectivul celor care doresc democratia in Siria este obtinerea unui acord politic, desi acest lucru este foarte dificil". Potrivit sefului diplomatiei franceze, in acest sens, sunt necesare discutii cu reprezentanti ai regimului de la Damasc, dar nu cu presedintele Bashar al-Assad, care, in opinia sa, este aliat al gruparilor islamiste, desi acestea lupta impotriva puterii siriene. "Gruparile teroriste si Bashar al-Assad se sustin reciproc intr-o anumita forma de terorism. In realitate, regimul nu lupta impotriva gruparilor teroriste", a mai afirmat ministrul Laurent Fabius.