Arma chimică interzisă folosită de Rusia pe frontul din Ucraina. Sute de soldați au ajuns la spital cu simptome grave
Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, care a înregistrat 715 de atacuri de acest tip numai în luna mai.
Modul de operare ar fi lansarea cu drone a unor "grenade K-51 şi RG-VO", utilizate de obicei de forţele de ordine pentru a dispersa revoltele, potrivit aceleiaşi surse.
Statul Major ucrainean a declarat într-un comunicat pe Facebook că a "documentat 715 de cazuri de utilizare de către ruşi a unor muniţii ce conţin compuşi chimici periculoşi" numai în luna mai, "cu 271 de cazuri mai multe ca în aprilie".
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"215 de soldaţi" ucraineni au făcut luna trecută vizite la "instituţii medicale", prezentând "simptome de vătămări chimice de gravitate variabilă", se spune de asemenea în comunicat, informează luni AFP, citată de Agerpres.
SUA au acuzat Rusia că a utilizat o "armă chimică"
"Utilizarea de arme chimice sau de agenţi anti-revoltă chimici drept mijloc de război constituie o încălcare a Convenţiei asupra interzicerii punerii în funcţiune, a fabricării, stocării şi utilizării de arme chimice şi asupra distrugerii lor" (CIAC), a amintit armata ucraineană.
CIAC interzice efectiv utilizarea de gaze lacrimogene în calitate de "mijloc de război", însă le autorizează pentru menţinerea ordinii publice.
În luna mai, Departamentul de Stat american a acuzat Moscova că a utilizat o "armă chimică", cloropicrina, un agent sufocant, împotriva trupelor ucrainene, încălcând CIAC, ratificat cu toate acestea de Moscova, care neagă că ar poseda un arsenal chimic.
Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) a estimat drept "insuficient susţinute" informaţiile pe care le-a primit cu privire la presupusa utilizare de arme chimice în Ucraina.