Scandalul ouălor contaminate cu Fipronil. Germania acuză un gest criminal


Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Marti 08 August 2017 13:29
Categorie: Stiri externe

Contaminarea a milioane de ouă din Europa cu un instecticid potenţial toxic este legată de activităţi infracţionale, a declarat marţi ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, pentru postul de televiziune ARD, relatează AFP.

Fipronilul este folosit in mod curent pentru deparazitarea cainilor si pisicilor, insa Uniunea Europeana interzice folosirea acestei substante pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile. Fipronilul a fost introdus în fermele avicole de compania olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roşii, un parazit care afectează găinile.

Potrivit presei belgiene, insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la o companie românească.

Pieter Helsen, avocat Poultry Vision: “Produsul nu este interzis, e pe piață. De asemenea, există multe produse derivate care conțin respectivul insecticid. Clientul l-a cumparat de la un furnizor și l-a revândut altor trei companii care l-au folosit”.

Desi in Belgia se stia de problema inca din iunie, amploarea scandalului a iesit la lumina saptamana trecuta, in Olanda, unde au fost inchise 180 de ferme. Criza s-a raspandit rapid in Germania, Elvetia, Suedia, Franta si Marea Britanie, unde milioane de ouă provenind din Olanda au fost retrase şi distruse.

Milioane de gaini ouătoare ar putea fi sacrificate dacaăfermierii considera ca nu mai este profitabil sa le ţină în viaţă, în lipsa unor pieţe de desfacere.

Jacco Wisserhof, fermier olandez: “Nu mai pot vinde aceste ouă. Compania mea produce 40.000 de ouă zilnic. Ne simțim trași în piept.”

In supermarketurile olandeze, rafturile pentru oua sunt goale. Consumat in cantităţi mari, insecticidul poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida. Potrivit specialistilor, efectele adverse includ ameţeli, greaţă şi vărsături. Dar, spune Alfred Bernard, profesor de toxicologie la Louvain: “Ca să vorbim de afectarea sistemului nervos, trebuie să consumi o jumătate de gram, adică de până la 100.000 de ori mai mult decât doza conținută în 2 ouă.”

Comisia Europeana nu comenteaza intarzierea de raportare din partea Belgiei atat timp cat este in curs o ancheta penala. Însă Germania a cerut direct explicaţii belgienilor.
 

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro.

Acest insecticid conţine, în proporţie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea. Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacţie a mai avut loc.

Treisprezece loturi de ouă contaminate au ajuns în Franţa

Treisprezece loturi de ouă contaminate au ajuns în Franţa din Olanda, în luna iulie, a declarat ministrul francez al Agriculturii, citat de Euronews.

Ouăle contaminate au fost livrate la două fabrici de produse alimentare din vestul Franţei, care folosesc ouă ca ingrediente.

Deocamdată nu este clar despre câte ouă este vorba, dar toate sunt contaminate cu insecticidul Fipronil. Cantitatea de toxină este peste pragul maxim recomandat în cazul copiilor.

“Efectele includ ameţeli, greaţă şi vărsături”, potrivit toxicologului Alfred Bernard, care a subliniat că se înregistrează foarte rar cazuri de deces. “Poate un caz la 30 de ani. Ar trebui consumat în doze enorme”, a spus el.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO