Scandal in Ungaria, dupa ce un politician a cerut in Parlament o "lista a evreilor" din tara


Ultimul update: Sambata 01 Decembrie 2012 00:33
Data publicarii: Miercuri 28 Noiembrie 2012 11:19
Categorie: Stiri externe
Simpatizanti ai partidului Jobbik

Deputatul Marton Gyongyosi, care face parte din partidul de extrema dreapta Jobbik, a provocat un val de critici internationale dupa ce a cerut in Parlamentul de la Budapesta ca toti evreii din Ungaria sa fie inregistrati pe o lista.

El a sustinut ca acestia reprezinta un risc la securitatea nationala.

Conform Al Jazeera, Marton a refuzat sa demisioneze din Parlament, dupa ce a fost acuzat de opinia publica internationala de politici naziste, sustinand ca fost inteles gresit. Marton Gyongyosi a explicat ca, de fapt, s-a referit doar la maghiarii cu pasapoarte israeliene. Sute de demonstranti s-au strans in fata Parlamentului, multi dintre ei purtand semnele folosite in timpul ocupatiei naziste, o stea galbena. De asemenea, unii au strigat membrilor partidului Jobbik "Nazistilor, duceti-va acasa".

Guvernul de centru-dreapta al premierului Viktor Orban a transmis un comunicat in care a condamnat inclusiv declaratiile facute in urma cu doi ani de acelasi lider al Jobbik, Marton Gyongyosi, care a derulat o campanie anti evrei si tigani - atragand voturile celor afectati de criza economica. In felul aceasta, formatiunea sa politica a reusit sa intre in Parlament.

"Guvernul ungar condamna in cel mai ferm remarcile facute in Parlament de reprezentantul Jobbik, Marton Gyongyosi." - se arata in comunicat. Cu toate acestea, in Ierusalim, Centrul Wiesenthal a criticat guvernul maghiar pentru reactia intarziata, tardiva, dupa 16 ore de la incident.

Intre 500.000 si 600.000 de evrei maghiari au fost ucisi in timpul Holocaustului, conform centrului memorial de la Budapesta. In prezent, aproximativ 100.000 de evrei traiesc in Ungaria.

Interventia lui Gyongyosi din Parlament a fost facuta dupa o discutie privind razboiul din Fasia Gaza si dupa ce un adjunct de la Ministerul de Externe a declarat ca guvernul sau s-a pronunat pentru incheierea conflictului din Orientul Mijlociu, deoarece de aceasta pace ar beneficia atat evreii si palestinienii din Ungaria, cat si evreii cu origini maghiare.

Sursa: Al Jazeera

Orban: Ungaria nu va mai permite strainilor sa cumpere terenuri agricole
Liderul unui important partid de extrema dreapta din Ungaria a aflat ca are origini evreiesti
Ungurii, incremeniti de declaratiile lui Viktor Orban. Discursul care a creat panica la Budapesta
VIDEO PROTVPLUS.RO