Scandal sexual la Vatican. Un preot cu functie inalta a dezvaluit ca este homosexual si l-a prezentat public pe iubitul sau

Ultima actualizare: 07-10-2015 00:21

Scandal sexual la Vatican. Un preot polonez cu functie inalta a dezvaluit sambata nu numai ca si-a incalcat juramantul de celibat pe care il depun toti preotii catolici, dar si ca este homosexual.
 

Vaticanul a reactionat imediat si l-a eliberat din functie, iar analistii spun ca - cel mai probabil - nu va mai putea fi preot.

Marturisirea lui a venit exact inaintea unui Sinod al Bisericii Catolice dedicat familiei, unde va fi luata in discutie si atitudinea Bisericii fata de homosexualitate.

Parintele Krysztof Charamsa, membru al Congregatiei pentru doctrina credintei de la Vatican, a facut dezvaluirea in presa. Apoi a convocat o conferinta de presa la Vatican, dar, dupa ce Biserica l-a eliberat din functie, a tinut-o intr-un restaurant din Roma. Celibatul impus preotilor catolici este inuman, a spus el.

Krysztof Charamsa, teolog la Vatican: "Suntem oameni, barbati si femei, si ne cautam dragostea, ca orice om de pe pamant."

Preotul polonez in varsta de 43 de ani a criticat ceea ce el numeste homofobia institutionalizata de la Vatican si a vorbit despre chinurile pe care le-a indurat pana cand a avut curajul sa spuna ca are o relatie cu un barbat. Apoi l-a prezentat jurnalistilor pe iubitul lui.

Krzysztof Charamsa, teolog la Vatican: "Fara el, n-as fi putut sa-mi transform frica in puterea dragostei. Si o spun in calitate de preot catolic, indragostit de un barbat."

Preotul si-a declarat deschis admiratia fata de Papa Francisc, care a dovedit mai multa deschidere fata de homosexuali decat predecesorii sai. Chiar in timpul vizitei facute luna trecuta in Statele Unite, Papa s-a intalnit cu un cuplu de homosexuali si i-a binecuvantat. Dar, partea mai conservatoare a clerului catolic nu vede cu ochi buni aceasta deschidere, iar marturisirea publica a preotului polonez risca sa-i ingreuneze pozitia.

Franca Giansoldati, analist: "N-a facut decat sa slabeasca pozitia Papei. L-a pus intr-o postura foarte stanjenitoare si l-a facut mai vulnerabil la atacuri dinspre partea Bisericii care se opune oricarui fel de schimbare."

Sambata seara, Papa a oficiat slujba dinaintea Sinodului, la care sunt asteptati 279 de episcopi din 120 de tari. Este al doilea sinod consecutiv si ar trebui sa decida daca Biserica isi schimba pozitia in probleme precum divortul, concubinajul sau homosexualitatea. Dezbaterile, care incep duminica, vor dura pana in 25 octombrie, dar ultimul cuvant il va avea Papa. Suveranul Pontif este cel care va decide eventualele schimbari de doctrina in primavara anului viitor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO