Omagiu "fara precedent" adus fostului cancelar al Germaniei Helmut Kohl. Bill Clinton:"Ai facut o treaba buna. Iti multumesc"


Ultimul update: Marti 04 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Sambata 01 Iulie 2017 18:02
Categorie: Stiri externe

Lumea occidentala i-a adus sambata un omagiu "fara precedent" fostului cancelar al Germaniei, Helmut Kohl, artizanul reunificarii germane, unul dintre arhitectii Uniunii Europene si promotor al monedei unice.

Ceremonia a fost organizata la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, un gest simbolic pentru o Europa slabita de crizele succesive si a carei relatie cu America lui Donald Trump este una fragila.

Paradoxal, in Germania acestor zile, personalitatea unanim pretuita a lui Kohl a ajuns subiectul unui scandal-monstru.

Sicriul fostului cancelar a fost adus in sala de plen a Parlamentului European, unde Angela Merkel, Donald Tusk, Emmanuel Macron, dar si fostul presedinte american Bill Clinton au facut reverenta cuvenita memoriei marelui european, disparut pe 16 iunie, la varsta de 87 de ani.

Bill Clinton, fostul presedinte al Statelor Unite: "Helmut Kohl ne-a dat noua tuturor sansa sa fim implicati in ceva mai presus decat noi insine, mai presus de mandatele si carierele noastre. Mai devreme sau mai tarziu noi toti vom ajunge intr-un sicriu ca asta si tot ce putem lasa in urma este un viitor mai bun pentru copiii nostri, care sa aiba libertatea de a-si face propriile alegeri si...greseli. L-am iubit. L-am iubit pentru ca apetitul lui trecea mult dincolo de mancare... A vrut sa cladeasca o lume in care nimeni sa nu domine ori sa fie dominat. Ai facut treaba buna in viata! Iti multumesc!"

Printre participanti s-au numarat si Theresa May ori Beniamin Netanyahu, iar Rusia a fost reprezentata de premierul Dmitri Medevedev.

Inmormantarea celui care a fost cancelar al Germaniei vreme de 16 ani a fost insa umbrita de un scandal iesit din comun. Unul dintre fiii sai n-a fost prezent la funeralii, pe care le considera "nedemne" pentru rolul jucat de Helmut Kohl in istoria Germaniei. Walter Kohl s-a declarat revoltat de lipsa funeraliilor de stat, care au fost refuzate de a doua sotie a fostului cancelar, Maike Kohl-Richter, cu 34 de ani mai tanara decat Helmut Kohl.

Cei doi s-au casatorit in 2008, in sanatoriul in care Kohl se refacea dupa un puternic atac cerebral. Ulterior, nu s-a mai putut deplasa decat in carucior.

Maike Kohl-Richter a refuzat funeraliile de stat, infuriata de modul in care sotul ei a fost tratat de catre Angela Merkel, fosta discipola si protejata a lui Helmut Kohl. Merkel l-a eliminat de la conducerea Uniunii Crestin-Democrate si a cerut formatiunii sa-l excluda, dupa ce a iesit la iveala implicarea lui Kohl intr-un scandal legat de finantarea partidului.

Dupa ceremonia de la Strasbourg, sicriul fostului cancelar a fost transferat cu un elicopter in localitatea germana Ludwigshafen, de unde a fost dus cu o barca pana in Speyer, unde este oficiata chiar in aceste momente slujba de inmormantare.

VIDEO PROTVPLUS.RO