Scandal in Turcia. Fostul comandant al armatei, arestat pentru un complot de rasturnare a Guvernului
Generalul Ilker Basbug, fost comandant al fortelor armate turce, a fost arestat sub acuzatia ca ar fi organizat un complot pentru rasturnarea Guvernului.
Generalul, care s-a retras in 2010, este cel mai inalt ofiter care a fost prins in asa numitul scandal al retelei Ergenekon. Astfel, fostul sef al Statului Major al armatei turce, a fost plasat in arest preventiv vineri dimineata - fiind acuzat ca a incercat, de la conducerea unei "organizatii teroriste", sa inlature Guvernul islamo-conservator, a anuntat agentia Anatolia.
"Cel de-al 26-lea sef al Statului Major al Turciei a fost, din nefericire, plasat in arest preventiv pentru ca a apartinut si a condus o organizatie terorista si a incercat sa rastoarne Guvernul", a declarat Ilkay Sezer, avocatul militarului, citat de Anatolia.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Procurorii sustin ca, in 2003, un grup extrem nationalist a incercat sa darame guvernul condus de Tayyip Erdogan, insa generalul Basbug a respins toate acuzatiile. Alte 400 de persoane suspecte sunt deja implicate in acest proces.
"Este tragicomic sa acuzi pe cineva care comanda o astfel de armata ca a format si a condus o organizatie terorista" a declarat generalul in rezerva, citat de televiziunea turca NTV, preluat de BBC News.
Procesul Ergenekon este unul dintre cele cateva cazuri din Turcia referitoare la organizarea unor comploturi anti-guvernamentale. Cativa ofiteri militari care au fost deja acuzati au sustinut ca de fapt ei au respectat doar niste ordine. Armata Turciei este a doua ca marime din NATO, dupa cea a Statelor Unite, si este considerata un garant al Constitutiei tarii, dupa ce a pus la cale trei lovituri de stat intre anii 1960 si 1980.
Cu toate acestea, exista o adevarata istorie a tensiunilor provocate de partidul AK al lui Erdogan, aflat la guvernare, care s-a impartit in doua parti in ultimii doi ani si jumatate din cauza acestor scandaluri legate de comploturi. Unii s-au plans ca procesul Ergenekon s-a concentrat mai mult asupra celor care se opun aripii islamiste din partidul AK.
Ak este considerat succesorul Partidului Prosperitatii, islamist, care a fost la putere in 1996-1997, insa Guvernul sau a fost fortat sa demisioneze in urma unei campanii militare.