Scandal in SUA. Puscasul marin care sustine ca l-a omorat pe Osama bin Laden este acuzat de fostii colegi ca minte

07-11-2014 08:32


Rob O'Neill

Dupa ce comunitatea internationala a aflat ca Robert O'Neill, in varsta de 38 de ani, este puscasul marin care l-a ucis pe Osama bin Laden, vestea a provocat un scandal in randul colegilor americanului.

Dezvaluirea facuta de O'Neill, care spune ca cele trei focuri de arma trase de el i-au fost fatale liderului Al-Qaeda, contravine informatiilor publicate de puscasul marin Matt Bissonnette, in 2012, intr-o carte pe care a scris-o despre operatiune din Pakistan, in 2011, potrivit BBC.

Robert s-a retras din activitate in 2012, insa informatiile oferite de el i-a deranjat pe fostii sai colegi. Acestia i-ar fi dezvaluit identitatea, dupa ce Robert si-a asumat meritul uciderii lui Osama.

Fostul puscas marin a povestit ca, alaturi de un coleg, a urcat la etajul al treilea al complexului din Abbottabad, unde l-au zarit pe bin Laden, insa focurile trase nu l-au nimerit. Cateva momente mai tarziu, O'Neill a intrat in camera in care se afla liderul terorist si l-a omorat cu trei gloante trase in cap.

Insa, Matt Bissonnette a scris ca un alt puscas marin l-a omorat pe Osama bin Laden. "Doi oameni diferiti, care spun doua povesti diferite din diverse motive", a comentat acesta.

Oficialii de la Pentagon nu au comentat afirmatiile facute de Robert O'Neill, insa le-a cerut puscasilor marini sa-si respecte codul tacerii si sa nu dezvaluie informatii despre operatiunile le care iau parte.

Comandantul Navy SEAL, contraamiralul Brian Losey, a adresat la inceputul saptamanii un avertisment dur celor care incalca traditia secretului acestei forte publicand memorii sau stand de vorba cu presa despre misiunile lor secrete.

"O prevedere esentiala a Codului nostru de conduita este «nu fac publica natura activitatii mele si nu caut sa obtin recunoastere pentru actiunile mele»", au subliniat, intr-o scrisoare, contraamiralul Losey si Force Master Chief Michael Magaraci.

Potrivit Daily Mail colegii din trupele SEAL il acuza pe O'Neill ca minte si ca a incalcat regulile puscasilor marini, desi este stabilit ca aceasta a fost implicat in misiunea din Pakistan , care a dus la uciderea liderului Al-Qaeda.

Citeste si: Primele imagini cu puscasul marin care l-a ucis pe Osama bin Laden. Liderul Al Qaeda a fost impuscat in cap de trei ori

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO