Tehnologia 5G stârneşte din nou reacţii controversate. O importantă companie de telecomunicaţii din Statele Unite şi-a amânat lansarea noului serviciu wireless în apropierea unor aeroporturi-cheie.

O viteză mai mare la internet mobil sau o siguranţă mai bună în timpul călătoriilor cu avionul? Aceasta este dilema la care trebuie să răspundă Agenţia Federală pentru Aviaţie din Statele Unite, care trebuie să decidă cum poate fi activată reţeaua 5G, dar fără să pună în pericol siguranţa aeronavelor aflate în zbor.

Companiile aeriene din Statele Unite se tem că, odată ce operatorii de telefonie mobilă vor trece la noua tehnologie, semnalul 5G va interfera cu sistemele de navigaţie de la bordul avioanelor. Aşa că au făcut tot posibilul să amâne startul programat pentru miercuri.

David Koenig, jurnalist al Associated Press:Companiile de telecomunicaţii AT&T și Verizon au anunţat că vor amâna activarea reţelei 5G în jurul unor aeroporturi. Nu este clar despre câte aeroporturi este vorba și dacă acest lucru va fi satisfăcător pentru companiile aeriene”.

În plus, companiile aeriene cer să fie stabilită o zonă de siguranţă pe o rază de 3,2 kilometri în jurul pistelor. Altfel, există riscul anulării a sute de zboruri.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe:Obiectivul nostru este să ajungem la o soluţie în ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G, care să ofere cel mai înalt nivel de siguranţă, minimalizând în acelaşi timp perturbările în ceea ce priveşte cursele aeriene”.

Scandal în SUA. Zboruri anulate din cauza tehnologiei 5G

Cu toate astea, unele companii aeriene, printre care Air India și cea mai mare companie aeriană din Japonia, şi-au anulat unele zboruri către Statele Unite din cauza posibilei interferențe 5G.

În paralel, în urma studiilor făcute până acum, Agenţia Federală pentru Aviaţie din Statele Unite susţine că 45% din flota americană de avioane comerciale poate ateriza în siguranţă în zonele unde funcţionează reţeaua 5G, chiar dacă vremea nu e tocmai prietenoasă. Iar 48 din cele 88 de piste sunt sigure.

În Europa, specialiştii în aviaţie spun că lucurile stau ceva mai bine.

Cpt. Mike Vivian, fost șef al operațiunilor de zbor la Autoritatea Aviației Civile:În Europa nu a fost semnalat niciun caz de interferență (de la o sursă puternică) asupra a ceea ce noi numim 'altimetru', adică instrumentul folosit pentru măsurarea înălțimii deasupra solului”.

Tehnologia 5G promite o viteză de 10 ori mai mare, în comparaţie cu 4G, şi o acoperire mai largă. Funcţionează deja în mai multe ţări, inclusiv în România.