Satul în care jumătate din populație are restricții, iar cealaltă nu. Cum s-a întâmplat asta

Dată publicare: 20-04-2021 18:16
Dată actualizare: 20-04-2021 20:04


În funcție de incidența infectărilor, fiecare land al Germaniei aplică diverse restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Însă, uneori, sunt reguli diferite în același land, de la o regiune administrativă la alta. Iar culmea absurdului este atinsă, probabil, într-o localitate cu aproape 3.000 de locuitori.


În timp ce aproximativ o mie de cetăţeni se bucură de libertăţi, celorlaţi 1.800 li se spune: nu se poate!

Motivul? Krummesse, din landul Schleßwig-Holstein, este împărţit între comitatul Lübeck, care este o "zonă verde" şi Lauenburg, "zonă roşie". Cele două teritorii au valori diferite ale indicelui de infectare, ceea ce înseamnă reguli diferite.

Hans-Peter Fiebelkorn, primar: „Aici suntem în partea din Lauenburg unde o familie are voie să primească un singur musafir. Iar dincolo, cei care locuiesc la numărul 14, pe aceeaşi stradă, au voie să primească acasă 5 sau 6 persoane, mi se pare că 6, pentru că aşa sunt regulile în Lübeck."

Şi mai ciudat... Şcoala este în partea din Lauenburg, în "zona roşie", aşadar, unde cursurile se ţin online. Dar copiii care locuiesc în "zona verde" a satului au voie pe băncile aceleiaşi şcolii şi chiar vin în fiecare dimineaţă la ore. Numai ei.

Hans-Peter Fiebelkorn, primar: „Dacă şcoala era situată în partea cealată se putea redeschide fără restricţii de luni. Ar fi fost pe teritoriul Lübeck şi s-ar fi aplicat măsurile decise de oraşul hanseatic Lübeck."

E ciudat şi cu restaurantul. Localul este situat în partea din Lauenburg a satului Krummesse. "Zonă roşie!" Nu este permisă nici deschiderea terasei! Dar, pe această pajişte, aflată în spatele restaurantului, poate fi comandată, teoretic, o cafea, pentru că acolo suntem pe teritoriul Lübeck. Adică "Zonă verde!"

Gudrun Thormählen-Bockius, proprietar restaurant: „Eu zic că e mai bine să sperăm că vom putea deschide din nou terasa şi în partea Lauenburg. Altfel, e cam departe, şi până ajungem cu cafeaua la clienţi se răceşte."

Dacă nu vi s-a părut, deja, destul de bizară confuzia regulior pentru coronavirus, iată şi culmea: Graniţa dintre Lübeck şi Lauenburg trece taman prin mijlocul unei case! Reporterul s-a străduit, dar n-a reuşit, din păcate, să afle ce reguli se aplică şi în ce ... camere.


VIDEO PROTVPLUS.RO