O ai si tu in bucatarie si da dependenta la fel de mare ca tigarile sau cocaina
Un ingredient din bucataria ta creeaza dependenta asemenea tigarilor si drogurilor puternice. Aceleasi gene, celule si conexiuni cerebrale care receptioneaza nevoia de tutun sau droguri sunt responsabile si pentru receptia acestuia in alimentatie.
Un studiu realizat de cercetatori americani si australieni pe soareci a demonstrat acest lucru, dupa ce unii au fost hraniti normal, iar alti avand o dieta cu un continut scazut in sare.
Cercetatorii au oferit cobailor sare din abundenta si apoi au intrerupt alimentatia timp de trei zile. Dupa aceasta pauza, soarecii au primit apa sarata la discretie.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Evolutia celulelor creierului a fost inregistrata si comparata cu cea a unor soareci hraniti normal.
Studiul a dezvaluit ca dupa administrarea dozei de sare, creierul a revenit la normal, desi cantitatea de sare administrata nu fusese absorbita inca de sange.
Practic s-a manifestat fenomenul de autosugestie, activitatea neurala fiind similara celei create de dependenta de cocaina si opiu.
Consideram mancarurile sarate mai gustoase datorita unui instinct stravechi, de cautare a sarii, inradacinat de-a lungul generatiilor in creier.
Desi limita recomandata de sare in alimentatia unui om este de 6grame, un britanic consuma aproximativ 8,6grame.
In studiul realizat de Universitatea de la Exeter pe aproximativ 6500 de persoane a demonstrat ca nu exista o dovada clara ca reducerea cantitatii de sare din cadrul unei diete poate scadea riscul unor boli de inima si a decesului prematur.
De fapt, s-a descoperit ca unii pacienti cu probleme cardiace pot muri atunci cand sunt privati de sare.
Campaniile de sanatate precizeaza faptul ca reducerea de sare trebuie sa fie pe o durata lunga de timp pentru a avea rezultatele asteptate.