Sărbătorile din Catalonia, folosite pentru a-și cere independența: „Vrem să votăm”

Dată publicare: 25-09-2017 09:03
Dată actualizare: 01-10-2017 18:28


Tensiunea se simte tot mai mult în Catalonia, pe măsură ce se apropie dată de 1 octombrie, când urmează să aibă loc referendumul pentru independenţă.

Cea mai importantă sărbătoare din Barcelona, faimoasă pentru aşa-numitele "piramide umane", a fost un nou prilej pentru separatiştii catalani de a-şi arăta susţinerea pentru referendum, cu toată opoziţia guvernului central de la Madrid.

"Volem Votar"  - ”Vrem să votăm” - scria pe afişul ţinut în mâna de cel aflat în vârful unei "piramide umane", sau "castell" cum îl numesc catalanii. Că să fie limpede, mesajul era afişat şi în limba engleză, pe clădirile din jur.

Mulţi dintre cei prezenţi la sărbătoare purtau steaguri catalane şi afişe cu îndemnuri pentru vot la referendumul din 1 ianuarie, pe care guvernul spaniol îl consideră ilegal şi este decis să-l împiedice.

Una dintre piramidele formate de așa-numitii "castellers", aşezaţi unii pe umeri celorlaţi, nu a reuşit. Iar o persoană rănită a fost transportată la spital. Dar incidentul nu a umbrit atmosfera de sărbătoare. Şi mai ales determinarea participanţilor!

Din balconul primăriei au asistat lideri separatiști, primarul Barcelonei, Ada Colau, şi preşedintele parlamentului regional catalan, Carme Forcadell.

Închinată Fecioarei Maria, care este şi patron sfânt al Barcelonei, sărbătoarea La Merce este un festival uriaş, cu evenimente în aer liber desfăşurate în 24 de locuri ale oraşului - concerte, teatru stradal, piramide umane şi focuri de artificii. Se aşteaptă că 600.000 de oameni să fie pe străzi zilele acestea.

Luni este zi liberă la Barcelona, iar unii localnici şi-au exprimat temerile că guvernul central va profita de mulţimile de oameni, pentru a provoca altercaţii, care să legitimeze intervenţia poliţiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO