Sanatatea celui mai mare savant al lumii se deterioreaza. Ce se intampla cu Stephen Hawking
Considerat cel mai mare savant in viata, fizicianul si cosmologul Stephen Hawking este complet paralizat de 40 de ani, suferind de o boala incurabila. In prezent, starea lui de sanatate s-a agravat.
Stephen Hawking si-a anulat o vizita in Ecuador, din cauza problemelor de sanatate, scrie Daily Mail.
Hawking fusese invitat sa participe la o conferinta pe 6 februarie, in orasul Guayaquil din Ecuador.
Savantul, in varsta de 71 de ani, a fost insa nevoit sa anunte ca nu va putea veni, precizand ca acesta este “sfatul medicului”.
Prin purtatorul sau de cuvant, Hawking se declara increzator ca va putea onora pe viitor o invitatie similara.
Desi precizeaza ca "nu este nimic grav", fizicianul este considerat deja un adevarat miracol medical. Nimeni nu se astepta sa traiasca atat de mult.
Hawking a fost diagnosticat la numai 21 de ani cu o boala neurologica grava –scleroza amiotrofica laterala - iar speranta sa de viata era atunci de numai 5 ani.
Aceasta afectiune duce la paralizia muschilor, facand dificila vorbirea, alimentatia si respiratia. Inca nu se stie care este cauza bolii, insa medicii banuiesc ca este provocata de o mutatie genetica.
In ultima vreme, starea de sanatate a lui Hawking, care nu se poate misca deloc si comunica printr-un computer activat cu ajutorul miscarii unui obraz, s-a deteriorat semnificativ. El reuseste tot mai greu sa comunice.
Acum, savantul, considerat unul din cei mai inteligenti oameni din lume si un adevarat vizionar in domeniul sau, nu poate transmite decat un cuvant pe minut, pentru ca obrazul pe care il misca pentru a transmite computerului literele dorite incepe sa paralizeze.
Recent, Hawking a primit un aparat imbunatatit, care ii permite sa comunice inclusiv prin codul Morse, iar computerul care “rosteste” cuvintele nu mai are vocea metalica a celui dinainte, putand chiar sa ofere anumite tonalitati frazelor.
In 1970, desi paralizat deja intr-un scaun cu rotile, fizicianul a finalizat prima sa cercetare importanta in domeniul cosmologiei.
Este vorba de observarea radiatiei Hawking, care demonstreaza ca o gaura neagra pierde energie si astfel poate sa dispara in timp.
Aplicarea mecanicii cuantice in cercetarea gaurilor negre a fost primul pas in combinarea celor doua mari teorii ale fizicii: teoria relativitatii generale (care priveste Universul la scara larga) si teoria cuantica (care analizeaza Universul la nivel sub-atomic).
In anii 1980, Hawking a propus modelul unui Univers care nu are limite in spatiu si timp. Ideea a fost descrisa pe larg in cartea "O scurta istorie a timpului", care s-a vandut in peste 25 de milioane de exemplare in intreaga lume.
De asemenea, el a incercat sa demonstreze, prin explicarea genezei Universului, faptul ca Dumnezeu nu exista si ca materia a fost creata din nimic.
Citeste si: Problema usoara pe care o gresesc jumatate dintre studentii de la Harvard! Cat timp iti ia sa o faci?