Şaizeci de nord-coreeni salvaţi, în urma unui incident nautic, în Marea Japoniei

Ultima actualizare: 07-10-2019 21:22
marea de est
iStock

Şaizeci de membri ai echipajului unui vapor nord-coreean au fost salvaţi luni, în urma unei coliziuni la Marea Japoniei între nava acestora şi o navă de patrulare aparţinând Agenţiei japoneze de Pescut, potrivit unui bilanţ citat de presa japoneză.

 

Paza de Coastă niponă a anunţat anterior, citată de AFP, că vaportul nord-coreean, despre care se credea că era o ambarcaţiune de pescuit, s-a răsturnat după cozliune, iar aproximativ 20 de membri ai echipajului au căzut în mare, scrie News.ro.

Accidnetul, ale cărui circumstanţe rămân imprecise în acest stadiu, a avut loc la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de Peninsula Noto, în partea central-vestică a Japoniei, adică în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a arhipelagului nipon, care se întinde până la 200 de mile maritime (370 de kilometri) de la litoral.

Nava de patrulare Okuni s-a apropiat de un vapor nord-coreean pentru a-l obliga să se întoarcă din drum, a declarat pentru presă un reprezentant al Agenţiei de Pescuit, Satoshi Kuwahara.

Atunci când nave străine operează ilegal în ZEE japoneză, nave de supraveghere nipone trimit în general mesaje de avertisment, audio sau vizuale, şi pot încerca să le respingă cu bărci cu apă, a precizat Kuwahara.

Cei 60 de membri ai echipajului salvaţi au fost conduşi la alt vapor nord-coreean care se afla într-o zonă învecinată, potrivit postului public de televiziune NHK.

Accientul nu s-a soldat cu răniţi de partea japoneză, potrivit presei nipone.

”Vom continua să acţionăm în mod hotărât pentru a împiedica operaţiuni ilegale ale unor vapoare străine în ZEE a ţării noastre”, a reacţionat luni premierul japonez Shinzo Abe, care se exprima în Parlament.

Patrulele în aceste ape au fost consolidate în ultimii ani de Agenţia de Pescuit şi Paza de Coastă japoneze, în urma unei multiplicări a cazurilor de pescuit ilegal ale unor ambarcaţiuni nord-coreene.

Numeroşi pescari nord-coreeni se aventurează departe pe Marea Japoniei, pentru a îndeplini obiectivele cu privire la pescuit stabilite de regimul stalinist de la Phenian, potrivit unor experţi. Însă ambarcaţiunile lor sunt adesea fragile şi depăşite moral, se confruntă frecvent cu pene mecanice sau de carburant.

Anul trecut, 225 de astfel de ambarcaţiuni au eşuat pe coastele arhipelagului nipon - un record, potrivit Pazei de Coastă. Uneori membri ai echipajului sunt găsiţi morţi la bord, de unde şi numele de ”vapoare fantomă” pe care li le-au dat presa japoneză.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!