S-a descoperit cel mai rapid caz de evolutie umana
Oamenii de stiinta chinezi au descoperit cel mai rapid caz de evolutie umana. Este vorba despre serpasii tibetani .
De ce ce serpasii tibetani reusesc sa traiasca la altitudini de peste 4000 de metri fara sa fie atinsi de vreo boala specifica marilor inaltimi? Cum pot respira fara probleme un aer mai sarac cu 40% in oxigen decat restul oamenilor de pe glob?
De secole, oamenii de stiinta isi pun aceste intrebari. Se pare ca pentru prima data in istorie, raspunsul il detin cercetatorii din China. Studiul demarat de acestia vorbeste despre cel mai rapid caz de evolutie umana inregistrat vreodata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Comparand genomul mai multor tibetani cu cel al unor nativi chinezi Han, grup majoriotar in China, cercetatorii au aflat ca cel putin 30 de gene au suferit modificari in timp, astfel incat tibetabii au reusit sa se adapteze si sa isi duca viata la altitudini inalte fara a se confrunta cu probleme medicale la tot pasul. Tibetanii si nativii Han s-au desprins unii de altii in urma cu mai putin de 3000 de ani.
Prima adaptare a tibetanilor la altitudinile inalte, mentionata in studiu, face referire la momentul in care organismul acestora a inceput sa previna policitemia, proces prin care trupul uman produce un exces de globule rosii ca raspuns la privarea de oxigen.
Studiul a indicat prezenta in organismul tibetanilor a unei cantitati ridicate de oxid nitric, molecula care ajuta organismul sa transporte mai mult oxigen catre tesuturi si astfel sa previna policitemia. Cercetarea mai vorbeste si de transformarile prin care trec si alte organe, precum creierul sau plamanii pentru a preveni blocaje respiratorii.
Nu numai tibetanii au fost fortati sa se adapteze unei vieti la inaltime, ci si sud-americanii din Anzi sau africanii din Etiopia. Insa acestia nu au dezvoltat aceleasi abilitati precum tibetanii, singurii care s-au adaptat uimitor la o asa viata.
"Studind genomul tibetanilor, am gasit, in sfarsit, o explicatie pentru o asemenea adaptare. Este uimitor ca trupul tibetanilor nu produce globule rosii in exces. Daca putem intelege acest proces, atunci putem gasi tratamente si pentru alte boli”, a spus unul dintre cercetatori.
Oamenii de stiinta vor continua demersul inceput pentru a afla cat mai multe despre evolutia serpasilor tibetani.