Rușii au lansat peste 60 de rachete Grad asupra orașului Nikopol. Mesajul Ucrainei pentru Occident

×
Codul embed a fost copiat

Rușii au lansat, joi, peste 60 de rachete Grad asupra orașului Nikopol, aflat pe malul drept al Niprului, peste drum de centrala nucleară Zaporijia.

Forțele Moscovei și-au poziționat deliberat lansatoarele acolo, convinse de faptul că ucrainenii nu vor riposta. De altfel, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică atrage atenția că centrala cea mai mare din Europa este scăpată de sub control și cere permisiunea pentru o inspecție.

În tot acest timp, autoritățile germane pregătesc populația pentru 17 grade în apartamente, la iarnă.

Speriati de o posibilă criză energetică în această iarnă, germanii au epuizat stocurile de calorifere electrice din magazine. După ce vânzările au sărit cu 35% față de prima jumătate a anului trecut, comerciantii spun că nici furnizorii lor nu mai au calorifere și nu sunt siguri că vor face rost de altele până în noiembrie.

Sunt așadar cu atât mai agasante pretextele invocate de Moscova pentru a întârzia creșterea fluxurilor de gaze prin Nord Stream 1. Restituirea către Rusia a unei turbine - declarată de Moscova "esenţială funcţionării gazoductului", - este "imposibilă" din cauza sancţiunilor, susține Gazprom. După ce a reparat turbina, Canada a trimis-o în Germania, dar Moscova spune că ar fi trebuit să fie expediată direct Rusiei şi acuză compania Siemens de încălcarea contractului.

Citește și
Iluzionistul Uri Geller i-a transmis lui Vladimir Putin că va opri războiul nuclear cu puterea minţii sale
Iluzionistul Uri Geller i-a transmis lui Vladimir Putin că va opri războiul nuclear cu puterea minţii sale
Fiul unuia dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin a murit în circumstanțe suspecte la doar 35 de ani

SOT Olaf Scholz, cancelarul Germania: "Turbina e aici, o vedeți și poate fi livrată rapid. Trebuie doar ca partea cealaltă să spună că are nevoie de ea. Și să furnizeze informațiile necesare transportului către Rusia. Toate celelalte documente sunt gata. Și atunci nimic n-ar mai obstrucționa fluxul de gaze".

Lipsa turbinei este unul din motivele invocate de Moscova pentru diminuare livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, conductă care, de săptămâna trecută, funcţionează doar la 20% din capacitate.

Pe de alta parte, declarațiile lui Gerhard Schroeder - până de curând membru al consiliului de administrație al Gazprom și prieten cu Vladimir Putin - despre cât de ușor ar putea negocia un armistițiu, l-au infuriat pe Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "În general vorbind, mi se pare dezgustător când foști lideri ai unor state europene puternice, cu valori europene solide, lucrează pentru Rusia, care a declarat război împotriva acestor valori".

De altfel, Kremlinul a limpezit ce fel de negocieri ar accepta.

Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "În primul rând, Schroeder nu și-a exprimat nicio dorință de a deveni mediator. În al doilea rând, Rusia a fost și rămâne pregătită să rezolve problema ucraineană pe cale diplomatică, dar în propriile condiții".

În acest timp, pe front, forțele ucrainene înaintează spre orașul ocupat Herson, după ce au recucerit zeci de așezări din regiunea cu același nume.

Nic Robertson, jurnalist CNN: "În timpul contraofensivei, forțele ucrainene estimează că doar aici au ucis 50 de ruși și au rănit alți 100".

"Rusia este peste tot, nu există granițe"

În școala devastată din sat...

Nic Robertson, jurnalist CNN: "Trupele ruse au lăsat un mesaj pe tabla dintr-o sală de clasă. Scrie: 'Rusia este peste tot, nu există granițe'".

Forțele ruse simt tot mai mult presiunea sistemelor Himars și, potrivit experților britanici, ar fi poziționat reflectoare radar piramidale în apă, în apropierea podului Antonivski, recent avariat, și lângă podul de cale ferată recent deteriorat din apropiere. Ambele traverseaza râul Nipru în regiunea Herson. Reflectoarele radar sunt probabil folosite pentru a ascunde podul de echipamentele de ochire ale rachetelor Himars.

Satele sunt în continuare bombardate, fără cruțare.

Alex Rossi, jurnalist Sky News: "Acum sunt lupte înverșunate pe frontul din sud. În ultima oră, am auzit sunetele tirurilor de artilerie, aproape fără încetare. Acolo sunt pozițiile ucrainene, unde vedeți fumul de la explozii, la șirul acela de copaci. Satele de aici sunt aproape pustii".

Nicăieri nu mai ești în siguranță, spun puținii săteni care au mai rămas în Șevcenko.

Sătean: "Bombardează, bombardează de pe mare. Sunt două incendii, puteți vedea. Nu e zi să nu ne bombardeze".

Ucrainenii vor mai mult armament greu

După șase luni de război, echipamentele militare distruse în lupte, carbonizate și ruginite, fac parte din peisaj. Linia frontului în această parte ocupată a Ucrainei nu s-a schimbat, semnificativ, de la începutul invaziei ruse.

Roman "Unchiul Roman" Hryshchenko, comandantul Brigăzii 127 de Apărare Teritorială: "Ne trebuie mai mult armament greu. Lumea trebuie să înțeleagă că, acum, soldații ucraineni protejează Europa și întreaga lume de demonul care a atacat Ucraina".

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 162. UE ar pregăti un ajutor financiar de 8 miliarde de euro pentru Ucraina

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski doreşte "discuţii directe" cu Xi Jinping pentru încheierea războiului cu Rusia

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite Reuters.

Volodimir Zelenski
Zelenski, despre conflictele din Balcani și Taiwan: „Au ceva în comun: arhitectura globală de securitate nu a funcţionat”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că multitudinea de conflicte care există la nivel global arată că globală de securitate nu a funcţionat.

Antonio Guterres
ONU va înfiinţa o misiune de anchetă privind atacul asupra închisorii din Ucraina

António Guterres a declarat, miercuri, că ONU încearcă să înfiinţeze o echipă de anchetă pentru a studia atacul asupra centrului de detenţie ucrainean soldat cu cel puţin 50 de morţi şi zeci de răniţi în rândul prizonierilor de război ucraineni.

Letonia - Rusia
Letonia declară Rusia ”stat terorist” şi cere Uniunii Europene să nu mai acorde ruşilor vize turistice, de muncă şi de studii

Parlamentul leton a adoptat o declaraţie în care califică Rusia drept ”stat terorist”, în contextul în care Letonia susţine puternic Ucraina, inclusiv militar, în urma invaziei ruse, relatează RFI.

Cereale Ucraina
Adina Vălean: UE intenționează să consolideze rutele alternative pentru exporturile de cereale din Ucraina

Uniunea Europeană intenţionează să îşi continue eforturile destinate creării unor rute alternative care să permită exporturile de cereale din Ucraina, a anunțat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

 

Nava cu cereale
Nava despre care Ucraina susţine că transportă cereale ucrainene furate a obţinut permisiunea de a părăsi Libanul

Nava sub pavilion sirian Laodicea, despre care Ucraina susţine că transportă cereale ucrainene furate, a părăsit un port libanez.

refugiati, ucraina
Franţa depăşeşte pragul de 100.000 de refugiaţi ucraineni după mai bine de 5 luni de război

Pragul de 100.000 de refugiaţi ucraineni în Franţa a fost depăşit săptămâna aceasta, la mai mult de cinci luni de la declanşarea războiului din Ucraina, a declarat directorului Biroului francez al Imigraţiei şi Integrării, Didier Leschi, pentru AFP.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg: NATO trebuie să împiedice răspândirea războiului

Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa începând de la Al Doilea Război Mondial şi Rusiei nu trebuie să i se permită să câştige acest război, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

Elisabeth Ellingsen
Scandal la nivel înalt. Rusia solicită Norvegiei retragerea unei diplomate care a spus „Îi detest pe ruși!”

Rusia a solicitat joi autorităţilor de la Oslo retragerea unei diplomate norvegiene, Elisabeth Ellingsen, acuzată că a făcut ''declaraţii rusofobe'' la recepţia unui hotel din Murmansk, transmit AFP şi Reuters.

Euro
Surse Reuters: UE pregăteşte un ajutor financiar de 8 miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană intenţionează să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro, a anunţat joi o sursă din guvernul german citată de agenţia Reuters.

donetk
FOTO Trupele Moscovei încearcă să alunge soldații ucraineni din Donețk. Ambele armate anunță pierderi grele

Ucrainenii şi ruşii sunt angajaţi în lupte grele în afara oraşului Doneţk din estul Ucrainei, ambele părţi anunţând joi pierderi grele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul făcut de Patrick Mouratoglou, după ce Simona Halep a anunțat că ”s-a terminat coșmarul”
NEWS ALERT Anunțul făcut de Patrick Mouratoglou, după ce Simona Halep a anunțat că ”s-a terminat coșmarul”
Citește și...
Ce conțin ghidurile de propagandă date de Kremlin presei aservite. Legătura dintre Rusia Kieviană și invazia din Ucraina
Ce conțin ghidurile de propagandă date de Kremlin presei aservite. Legătura dintre Rusia Kieviană și invazia din Ucraina

Două ghiduri distribuite presei din Rusia, în iulie, de administrația Putin îi învață pe jurnaliști cum să prezinte războiul cu Ucraina.

Iluzionistul Uri Geller i-a transmis lui Vladimir Putin că va opri războiul nuclear cu puterea minţii sale
Iluzionistul Uri Geller i-a transmis lui Vladimir Putin că va opri războiul nuclear cu puterea minţii sale

Iluzionistul israelian Uri Geller, faimos pentru îndoirea unor linguri cu ajutorul puterii minţii, i-a avertizat pe liderii politici din Rusia şi China, transmiţându-le că se va folosi de puterile lui mintale pentru a preveni un conflict nuclear.

NATO avertizează: Europa e în cea mai periculoasă situație de la Doilea Război Mondial
NATO avertizează: Europa e în cea mai periculoasă situație de la Doilea Război Mondial

Europa se află în cel mai periculos moment al său după cel de-al Doilea Război Mondial în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a avertizat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit EFE, citat de Agerpres.

FOTO Trupele Moscovei încearcă să alunge soldații ucraineni din Donețk. Ambele armate anunță pierderi grele
FOTO Trupele Moscovei încearcă să alunge soldații ucraineni din Donețk. Ambele armate anunță pierderi grele

Ucrainenii şi ruşii sunt angajaţi în lupte grele în afara oraşului Doneţk din estul Ucrainei, ambele părţi anunţând joi pierderi grele.

Scandal la nivel înalt. Rusia solicită Norvegiei retragerea unei diplomate care a spus „Îi detest pe ruși!”
Scandal la nivel înalt. Rusia solicită Norvegiei retragerea unei diplomate care a spus „Îi detest pe ruși!”

Rusia a solicitat joi autorităţilor de la Oslo retragerea unei diplomate norvegiene, Elisabeth Ellingsen, acuzată că a făcut ''declaraţii rusofobe'' la recepţia unui hotel din Murmansk, transmit AFP şi Reuters.

Recomandări
O sursă din închisoarea ”Lupul Polar” a dezvăluit cum a murit Aleksei Navanîi. Ucis cu o tehnică KGB, după ce a înghețat
O sursă din închisoarea ”Lupul Polar” a dezvăluit cum a murit Aleksei Navanîi. Ucis cu o tehnică KGB, după ce a înghețat

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, este foarte posibil să fi fost ucis după ce a fost lovit cu un singur pumn în inimă, o "tehnică a KGB-ului", potrivit unui activist pentru drepturile omului care pretinde că deține informații din interior.

PSD și PNL au decis comasarea alegerilor: Europarlamentarele şi localele, în iunie. Prezidențialele, mutate mai devreme
PSD și PNL au decis comasarea alegerilor: Europarlamentarele şi localele, în iunie. Prezidențialele, mutate mai devreme

După numeroase discuții, PNL și PSD s-au înțeles să meargă împreună în acest an electoral. Vor avea liste comune la alegerile europarlamentare organizate simultan cu cele locale, iar alegerile prezidențiale vor fi în luna septembrie, în loc de decembrie.  

Dezastru ecologic lângă București. Apa din puțurile oamenilor este contaminată. „Păcat că mirosul nu se simte la televizor”
Dezastru ecologic lângă București. Apa din puțurile oamenilor este contaminată. „Păcat că mirosul nu se simte la televizor”

Dezastrul ecologic din Tunari de lângă București a scos sute de oameni în stradă. Pentru că stația de epurare din zonă nu mai face față, apa din puțurile localnicilor a ajuns să fie contaminată cu bacterii.