Rusia, Turcia si Iranul vor sa impuna propriul acord de pace in Siria. De ce nu sunt de acord rebelii
Rusia, Turcia si Iranul vor pune la punct un mecanism trilateral pentru a urmari si a asigura respectarea totala a acordului de incetare a focului in Siria, au anuntat reprezentantii celor trei state, intr-o declaratie comuna.
In document se mai arata ca in cadrul mecanismului se va asigura si prevenirea unor eventuale provocari si determinarea cu precizie a modului in care va functiona acordul de incetare a focului. La finalul convorbirilor derulate in Kazahstan, la Astana, oficialii de la Moscova, Teheran si Ankara si-au declarat, de asemenea, sustinerea fata de intentia gruparilor armate din cadrul opozitiei siriene de a participa la urmatoarea runda a negocierilor de pace de la Geneva, care vor avea loc in data de 8 februarie.
Rebelii sirieni au anuntat ca nu sunt multumiti de concluziile din document. Un membru al delegatiei Opozitiei a explicat, pentru Reuters, motivele care le-au provocat nemultumirea. "Iranul este varful de lance in cadrul a numeroase ofensive cu caracter militar care au fortat mii de sirieni sa isi paraseasca domiciliile si care au dus la varsare de sange. Acest comunicat ii legitimeaza Iranului acest rol", a spus oficialul, sub protectia anonimatului.
Un alt membru al grupului care ii reprezinta pe rebelii sirieni a spus ca opozitia nu va sustine comunicatul pentru ca Turcia a avut o prestatie slaba in cadrul negocierilor si nu a fost capabila sa promoveze pozitia rebelilor. Oficial, seful delegatiei acestora, Mohammed Alloush, a spus ca are rezerve cu privire la textul declaratiei comune si a relatat ca rebelii au facut o propunere de incetare a focului separata.
"Rusii au trecut de la rolul de parte in conflict la postura din care fac eforturi sa devina un garant. Intampina numeroase obstacole din partea Hezbollah, a Iranului si a regimului", a spus Alloush. El a precizat ca se asteapta ca Rusia sa raspunda peste o saptamana la propunerea de incetare a focului formulata de rebeli si ca gruparile anti-guvernamentale nu vor accepta niciodata ca Iranul, care sustine regimul lui Bashar al-Assad, sa aiba un cuvant de spus in ce priveste viitorul Siriei.
Delegatia ce reprezinta regimul de la Damasc a caracterizat negocierile de la Astana drept "un succes". Negociatorul-sef a declarat, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii, ca guvernul sirian sustine declaratia comuna transmisa de Iran, Rusia si Turcia. "Exista, in sfarsit, un document final asupra caruia toate partile s-au declarat de acord", a spus Bashar Ja'afari, potrivit Reuters.
Expertii rusi au redactat un proiect de Constitutie a Siriei, iar documentul le-a fost transmis membrilor delegatiei rebelilor, la discutiile de pace de la Astana, a anuntat marti trimisul special al lui Vladimir Putin, Aleksandr Lavrentiev, relateaza AFP, cu precizarea ca rebelii au respins proiectul si nu au vrut nici macar sa il ia in discutie.
"Proiectul a fost elaborat de specialisti rusi, cu scopul de a grabi procesul de pace, iar documentul le-a fost transmis reprezentantilor opozitiei armate", a spus Lavrentiev.
O sursa din cadrul delegatiei rebelilor a confirmat ca partea rusa a transmis acest document. "Au venit cu acest document, dar noi nu l-a luat. Le-am spus ca refuzam sa si discutam despre el", a spus, pentru AFP, sursa citata.
La referendumul organizat in februarie 2012 in Siria, 89,4% dintre votanti au fost de acord cu adoptarea unei noi Constitutii din care sa fie abolita suprematiea partidului Baas, aflat la putere de 50 de ani, mentinand insa amplele prerogative ale presedintelui.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Turcia, negocieri, iran, siria, moscova, hezbollah, rebeli, razboi civil, astana,
Dată publicare:
24-01-2017 15:35