Rusia trebuie să se aştepte la costuri considerabile în caz de agresiune contra Ucrainei, avertizează Berlinul şi Londra
Cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Boris Johnson au avertizat că Rusia ar trebui să se aştepte la costuri ''considerabile'' în cazul unei agresiuni militare împotriva Ucrainei, transmit vineri Reuters şi AFP.
Într-o convorbire telefonică avută joi seara despre criza din Ucraina, cei doi lideri s-au declarat de acord ''asupra faptului că ar trebui ca o nouă agresiune militară a Rusiei contra Ucrainei să fie evitată''.
''Trebuie să fie clar că, într-o astfel de situaţie, Rusia ar trebui să se aştepte la costuri considerabile şi grave'', a explicat cancelaria germană într-un comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un purtător de cuvânt al şefului executivului britanic a declarat că acesta şi cancelarul german ''împărtăşesc îngrijorarea profundă faţă de acţiunea destabilizatoare în desfăşurare a Rusiei în Ucraina, şi au declarat că orice invadare a Ucrainei ar fi o eroare strategică gravă''.
''Prim-ministrul a subliniat importanţa pentru aliaţii NATO de a lucra împreună la un răspuns coordonat'', a adăugat purtătorul de cuvânt britanic.
În ultima perioadă tensiunile între Occident şi Moscova s-au multiplicat. Negocierile recente între SUA şi Rusia, atât în cadrul Consiliului NATO-Rusia, cât şi în interiorul OSCE, nu s-au soldat cu rezultate concrete.
Forţe şi echipamente militare ruse au început să sosească în Belarus în această săptămână pentru a participa la exerciţiile 'Allied Resolve', care se vor desfăşura în apropierea frontierei fostei republici sovietice cu Polonia şi Lituania, state membre ale NATO.
În acest context, ţările occidentale se tem că Rusia, care a concentrat zeci de mii de soldaţi lângă graniţa sa cu Ucraina, plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o deja în 2014.
Rusia neagă că are o asemenea intenţie şi argumentează că îşi poate deplasa forţele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită şi garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, Marea Britanie, germania,
Dată publicare:
21-01-2022 12:01