Rusia susține că avionul său Su-57 se comportă strălucit în Ucraina, dar nu există dovezi că este folosit în război

su 57
IMAGO

Rusia susține că avionul său de luptă Su-57 se comportă "strălucit" în Ucraina, dar există puține dovezi că avionul despre care spune că ar fi de generația a cincea este folosit cu adevărat acolo.

În ciuda rezultatelor modeste generale a Forțelor Aerospațiale ale Rusiei pe cerul Ucrainei pe parcursul invaziei rusești, liderii militari ruși susțin, totuși, că noile arme de prestigiu, precum avionul de vânătoare Su-57 Felon, au avut performanțe bune pe parcursul conflictului din țara vecină.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarant că Su-57 Felon a fost deja folosit "cu brio" în lupte în timpul invaziei Rusiei, dar dovezile că aeronava a participat la lupte acolo par să fie inexistente.

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune controlat de stat Rossiya-1, ministrul Șoigu a afirmat că Felon "s-a manifestat în mod strălucit" pe parcursul așa-numitei "operațiuni militare speciale" a Rusiei, potrivit Insider.

De ce nu ar fi considerat un avion de generația a cincea

În special, Șoigu a ținut morțiș să sublinieze presupusele protecții de la bordul aeronavei împotriva apărării aeriene, precum și utilitatea armamentului său ofensiv, ca răspuns la o întrebare privind angajarea în luptă a aeronavei în Ucraina.

Citește și
mama
"Mamele eroine" din Rusia, care au adus pe lume cel puțin 10 copii, vor primi un milion de ruble din partea guvernului
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Moscova susține că prin utilizarea Su-57, Moscova încearcă în premieră să dezvolte un avion de luptă de generația a cincea.

Cu toate acestea, în timp ce o mare parte din ceea ce se știe despre Su-57 se bazează pe informațiile publicate de Rusia sau pe cele care au fost lăsate să ajungă la observatori externi, este foarte puțin probabil ca Su-57 Felon, așa cum este supranumit sub numele său de raport NATO, să dețină multe dintre caracteristicile-cheie ale unui avion de generația a cincea.

Pentru ca o aeronavă să fie considerată în general ca fiind de generația a cincea, aceasta trebuie să posede caracteristici tehnice specifice, cum ar fi capacitatea de a zbura la viteze supersonice fără postcombustie, precum și capacitatea de a servi drept centru de rețea pentru alte active militare.

Cu toate acestea, caracteristica definitorie a apartenenței la clubul celei de-a cincea generații poate fi considerată capacitatea stealth, pe care Rusia pare să se străduiască să o implementeze în Su-57.

Șoigu, declarații exagerate despre Su-57?

Din cauza unei serii de provocări tehnice în dezvoltarea diferitelor aspecte ale Su-57, cum ar fi lipirea panourilor de caroserie pe aeronavă suficient de strâns pentru a reduce profilul radar al Su-57 sau dificultățile de a dota aeronava cu motoare cu capacitate de invizibilitate, capacitatea de invizibilitate a Su-57 este discutabilă.

Cu toate acestea, Rusia pare să fie foarte interesată să ofere Su-57 capacitățile de rețea care sunt atât de apreciate la avioanele de generația a cincea, ceea ce poate fi observat în asocierea de către Rusia a S-70 Okhotnik ca și "camarad loial" al Su-57, cu care este proiectat să lucreze în luptă.

Deși se pare că Su-57 este echipat pentru a transporta o combinație de rachete aer-aer și rachete cu rază de acțiune dincolo de raza vizuală, precum și rachete aer-sol sau bombe ghidate cu precizie, lipsa unei experiențe de luptă confirmate a Su-57 face ca aceste afirmații să fie dificil de confirmat.

În pofida faptului că Shoigu a exagerat cu privire la presupusele performanțe ale Su-57 în Ucraina, este puțin probabil ca Su-57 să fi văzut lupte în Ucraina până în prezent - sau chiar deloc.

Nicio dovadă că Rusia a folosit Su-57 și în Siria

Moscova a afirmat pentru prima dată că Su-57 a văzut prima sa experiență de luptă în 2018, ca parte a intervenției Rusiei în războiul civil sirian în numele dictatorului țării, Bashar al-Assad. Cu toate acestea, nu a ieșit la iveală nicio dovadă a utilizării sale în luptă în Siria.

În ciuda afirmațiilor rusești din mai 2022, după invazia Rusiei în Ucraina din februarie, potrivit cărora Su-57 că aeronava a văzut pentru prima dată lupta în Ucraina în primele două-trei săptămâni după invazie, dovezile privind participarea Su-57 la luptă au fost la fel de puține.

Potrivit unor surse anonime din industria militară rusă care au vorbit cu presa de stat rusă, Su-57 ale Rusiei au tras rachete asupra unor ținte din Ucraina la distanțe mari, ceea ce ar fi dificil de dovedit sau infirmat în mod concludent.

Cu mai puțin de 10 Su-57 probabil în flota rusă în prezent, Rusia a rămas ezitantă în ceea ce privește desfășurarea și potențialul de a risca distrugerea jenantă a unui sistem de prestigiu precum Su-57 în luptă.

Pentru a evita întrebări specifice privind statutul Su-57, din care speră să achiziționeze 76 de exemplare până în 2028, Rusia va continua probabil să revendice succesele de pe câmpul de luptă ale Su-57 fără a le utiliza efectiv în operațiunile din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Rusia arde gazul care ar fi trebuit să ajungă în Germania degeaba. Flăcările se văd din Finlanda
Rusia arde gazul care ar fi trebuit să ajungă în Germania degeaba. Flăcările se văd din Finlanda

Pe măsură ce costurile energiei din Europa cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale, potrivit unei analize transmise BBC News.

"Mamele eroine" din Rusia, care au adus pe lume cel puțin 10 copii, vor primi un milion de ruble din partea guvernului

Femeile care au primit titlul "Mamă Eroină", reînființat recent de Vladimir Putin, vor primi câte un milion de ruble (n.r. - aproximativ 16.700 de euro) fiecare.

Atac asupra unei gări din Ucraina. Moscova susţine că a ucis ''200 de militari'' și nu civili
Atac asupra unei gări din Ucraina. Moscova susţine că a ucis ''200 de militari'' și nu civili

Rusia a afirmat joi că a ucis cu o zi înainte "peste 200 de militari ucraineni" într-o lovitură asupra unei gări din centrul Ucrainei, Kievul informând la rândul său despre cel puţin 25 de persoane ucise, informează AFP şi Reuters.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodocși celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.