Rusia, EXCLUSA din Olimpiada de la Rio. Cum ar fi acoperit serviciile secrete ruse dopajul sportivilor

Ultima actualizare: 20-06-2016 00:08

Atletii rusi au primit "interzis" la Olimpiada de vara, care incepe in august, la Rio. Federatia Internationala de atletism a anuntat in urma cu putin timp ca mentine suspendarea sportivilor rusi, drept pedeapsa pentru ca s-au dopat in repetate randuri.

Atleta rusa Iulia Stepanova, specialista in proba de 800 m, aflata la originea dezvaluirilor privind dopajul organizat din Rusia, a fost autorizata sa participe la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio de Janeiro, a anuntat vineri Federatia Internationala de Atletism (IAAF), citata de AFP, potrivit Agerpres.

"Orice atlet care a avut o contributie importanta la lupta impotriva dopajului ar trebui sa aiba dreptul sa ceara autorizatia" de a participa cu JO, a precizat IAAF.

Inca din luna martie, Agentia Mondiala Antidoping (AMA) solicitase Comitetului International Olimpic (CIO) sa autorizeze participarea Iuliei Stepanova la JO 2016 de la Rio.

Iulia Stepanova, insotita de un fost membru al agentiei ruse de lupta impotriva dopajului, a facut marturisiri pentru postul de televiziune german ARD si publicatia L'Equipe Magazine despre modul in care functioneaza dopajul organizat din sportul rus.

In urma dezvaluirilor sportivei a fost deschisa o ancheta in urma careia atletismul rus a fost suspendat din toate competitiile internationale, inclusiv Jocurile Olimpice de la Rio. Fostul antrenor al Iuliei Stepanova a calificat-o pe fosta sa eleva drept "tradatoare", afirmand: "Ea m-a tradat, si-a tradat tara".

IAAF a mentinut vineri suspendarea Federatiei ruse de atletism (ARAF), ceea ce ii costa pe atletii rusi participarea la Jocurile de la Rio.

IAAF a lasat totusi o portita deschisa prezentei atletilor rusi curati la competitia din metropola braziliana.

Inca inainte de anuntul facut de Federatia Internationala de Atletism, atletiii rusi aveau interdictie de a mai participa la concursurile internationale. Cei care mai sperau sa poata participa la Rio au primit o lovitura devastatoare - Agentia Internationala Anti Doping a publicat un raport in care scrie, negru pe alb, ca Rusia a impiedicat si evitat efectuarea controalelor de doping si a oferit informatii false despre atleti. Decizia este finala.

Autoritatile de la Moscova, inclusiv serviciile secrete, ar fi colaborat pentru a "acoperi" practicile ilegale, dupa cum arata mai multe rapoarte internationale.

Raportul aminteste de cazul unui sportiv care a incercat sa schimbe proba de urina cu una dintr-un recipient plasat in propriul corp. Interdictia i-ar viza si pe atletii care nu au fost prinsi niciodata dopati si care sunt, evident nemultumiti.

Serghei Shubenkov, atlet: "Nu pot face nimic in legatura cu altii care incalca regulile de concurs si se dopeaza. Cum pot sa fiu tras la raspundere pentru faptele altora?"

Intr-o incercare de a indupleca autoritatile internationale, Rusia a promis ca va face schimbari importante - in primul rand la capitolul transparenta - deschizand pentru presa laboratoarele acuzate in scandal.

Matthew Chance, corespondent CNN: "In aceste incaperi se presupune ca sute de probe de urina au disparut, intr-un program de dopaj despre care Agentia Internationala Anti-doping spune ca era sustinut de autoritati. Deocamdata, activitatile de aici au fost mutate in alte locuri, iar rusii spun ca sunt hotarati sa recladeasca increderea."

Increderea este probabil ultimul lucru pe care autoritatile ruse il pot cere acum de la comunitatea internationala. In acest climat tensionat a venit si vestea ca fostul sef al Agentiei Nationale Anti-doping a murit subit, iar marturia lui nu va fi auzita niciodata. Intre timp, cuvantul de baza al discursului oficial este negare."

Matthew Chance, corespondent CNN: "Recunoasteti ca Agentia primea mita pentru a musamaliza actele de dopaj?"
Anna Anteliovich, director interimar al Agentiei Nationale Anti-doping: "Nu pot recunoaste asa ceva. Nu."

Saptamana viitoare si Comitetul International Olimpic se va reuni pentru a discuta situatia.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO