Lavrov: Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru rolul următoarei Ucraine

×
Codul embed a fost copiat

La Kiev are loc vineri summitul extraordinar Ucraina- Uniunea Europeană, la care participă oficiali ai UE, în frunte cu Ursula von der Leyen.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat încă de joi că speră ca anul acesta să înceapă discuțiile privind aderarea țării sale la Uniunea Europeană. Oficialii ruși au lansat noi amenințări asupra Vestului. Iar ministrul rus de Externe rus s-a referit explicit la Republica Moldova.

Șefa Comisiei Europene a ajuns la Kiev, pentru cea dintâi sedinţă din istorie a executivului comunitar într-o ţară aflată în război. Este însoţită de șeful diplomației și de 14 comisari. Un demers ce are mai ales încărcătură simbolică, din moment ce nu se aşteaptă progrese semnificative în procesul de aderare a Ucrainei la UE.

Ursula von der Leyen: ”Europa a fost alături de Ucraina încă din prima zi, pentru că știm că aici se decide viitorul continentului nostru! Știm că nu luptați doar pentru voi înșivă. Miza războiului este însăși libertatea! Putin încearcă să nege existența Ucrainei, dar, în realitate, riscă viitorul Rusiei. Prezența noastră la Kiev, astăzi, e un semnal clar că întreaga Uniune Europeană este alături de Ucraina pe termen lung!".

Volodimir Zelenski: ”Ucraina are nevoie de sprijin constant și deplin pentru a se apăra de Rusia. Iar viitoarea noastră integrare (în UE) trebuie să dea energie și motivație oamenilor noștri să lupte împotriva oricăror obstacole și amenințări. Consider că Ucraina merită să înceapă negocierile privind aderarea la UE anul acesta".

Citește și
vladimir putin
Vladimir Putin amenință, nervos din cauza tancurilor Leopard trimise Ucrainei: ”Avem cu ce să răspundem!”

Uniunea Europeană pregătește deja cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va fi gata, potrivit șefei Comisiei Europene, undeva în apropierea datei de 24 februarie, ziua care marchează un an de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Cum le-a transmis CE oficialilor săi să se îmbrace pentru vizita la Kiev

Şefa Comisiei Europene n-a uitat să laude Kievul pentru recentele demiteri, anchete și percheziții care au vizat șefi din administraţie, funcţionari şi oameni de afaceri. Măsurile sunt menite să arate că guvernul face din lupta împotriva corupţiei o prioritate, în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental masiv.

Ursula von der Leyen: ”Dragă Volodimir, energia ta și a oamenilor tăi, precum și determinarea de a va integra în UE sunt impresionante. Ați devenit țară candidată în timp ce vă confruntați cu o invazie militară! Îmi dă speranțe să văd că agențiile anticorupție sunt în alertă și eficiente în detectarea cazurilor de corupție”.

 

Toţi oaspeţii de la Bruxelles au venit cu trenul şi au avut de respectat instrucţiuni detaliate. O notă internă le-a recomandat bagaj ușor, încălţăminte confortabilă, haine călduroase şi ţinută obişnuită de afaceri, fiind excluse culorile verde şi kaki. Probabil pentru a rezerva gazdelor conotaţiile militare.

Serghei Lavrov amenință Republica Moldova

În tabăra cealaltă, după Ucraina, Moldova ar putea deveni noul proiect anti-Rusia al Occidentului, acuză, și în acelaşi timp amenință, ministrul rus de Externe.  

Serghei Lavrov a atacat-o direct pe Maia Sandu, despre care spune că a fost instalată în funcție de occidentali și că ar fi gata de orice ca să împingă Moldova în NATO și în Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Vladimir Putin declară că tancurile germane amenință din nou Kremlinul, cu referire la blindatele Leopard 2, promise de Berlin Kievului. ”Dar Rusia are cu ce să răspundă” - avertizează el.

Într-un interviu acordat televiziunii publice, șeful diplomației ruse a avertizat-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că riscă să repete politica sinucigașă a lui Volodimir Zelenski.

Reporter: Ce ţări din jur ar putea urma calea Ucrainei?
Serghei Lavrov: Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru rolul următoarei Ucraine. În primul rând, occidentalii au pus-o în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi libere, democratice. O președintă care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită de unirea cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”.

Oficialii de la Chișinău au reacţionat la retorica Moscovei.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova: ”Respingem categoric declarațiile acestuia, care nu corespund adevărului şi fac parte din retorica ameninţătoare deja bine cunoscută a diplomaţiei ruse, iar Moldova ca stat şi moldovenii, indiferent de preferinţele politice şi geopolitice, îşi doresc pace, libertate şi democraţie. Vom aprecia ca toate statele lumii, inclusiv Federaţia Rusă, să respecte decizia poporului nostru".

Putin, revoltat că ucrainenii se apără

Între timp, Vladimir Putin revine la discursul de la începutul războiului, în care susține că Ucraina este condusă de ”neonaziști” și face din nou o paralelă între războiul împotriva lui Hitler și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin: ”Este incredibil, dar adevărat, suntem din nou amenințați de tancurile germane Leopard cu cruci desenate pe ele. Și, din nou, ei vor să intre în război cu Rusia pe teritoriul ucrainean folosindu-se de urmașii lui Hitler, banderiști (naționaliști ucraineni). Noi nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem cu ce să le răspundem, iar asta nu se va limita doar la utilizarea de vehicule blindate”.

Germania a anunțat săptămâna trecută că va livra Ucrainei 14 tancuri Leopard 2. Iar după ce au primit undă verde din partea Berlinului, mai multe țări occidentale au promis să trimită Kievului astfel de blindate de fabricație nemțească.

Pe când membrii Comisiei erau în drum spre Kiev, ruşii bombardau intens mai mult oraşe ucrainene, atât în est, cât şi în sud.

Este haos la Kramatorsk, după ce rușii au atacat din nou exact aceeași zonă rezidențială lovită și miercuri.

Reporter: ”Mulți jurnaliști care documentau războiul din Ucraina au fost uciși. Colegi de-ai noștri care își riscă viața... Jos! Jos! Să ieșim de aici. Vino în cealaltă parte. A fost o explozie, o explozie uriașă în centrul Kramatorskului".

Rușii bombardează intenționat zonele cu civili

În locul atacului încă erau echipele de salvare care căutau supraviețuitori printre ruinele blocurilor lovite de rachetele rușilor cu o zi înainte.

Atacul a fost revendicat de ruşi, care susțin că au țintit locuri unde erau depozitate armele trimise de Occident.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: ”Ne duceam la locul unde a avut loc atacul cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale și unde au murit mai mulți oameni. O amplă operațiune de salvare era încă în desfășurare acolo. Și tocmai ajunsesem la fața locului, am ieșit din mașini, când casa în fața căreia era parcat vehiculul nostru a fost lovită de o rachetă. Cred că este important ca telespectatorii noștri să înțeleagă că în această zonă se desfășura o amplă operațiune de căutare și salvare, într-o zonă rezidențială. Iar rușii au vizat exact aceeași zonă cu două rachete foarte puternice. Erau mulți civili pe stradă, dar nu am văzut pe nimeni care ar putea arăta a militari sau orice altceva ce ar putea semăna cu instalații militare acolo. Atacul a fost chiar în inima orașului Kramatorsk”.

Încă 5 oameni au fost uciși în acest nou atac, foarte mulți - răniți, iar zeci de persoane sunt încă date dispărute.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ucraina avertizează că o nouă invazie este iminentă. Rusia ar avea 500.000 de soldaţi pregătiţi pentru un nou asalt
Ucraina avertizează că o nouă invazie este iminentă. Rusia ar avea 500.000 de soldaţi pregătiţi pentru un nou asalt

Kievul lansează un avertisment din ce în ce mai presant: Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă majoră, şi-a strâns forţe considerabile, iar un atac este iminent în următoarele săptămâni, relatează NBC News.

Vladimir Putin amenință, nervos din cauza tancurilor Leopard trimise Ucrainei: ”Avem cu ce să răspundem!”
Vladimir Putin amenință, nervos din cauza tancurilor Leopard trimise Ucrainei: ”Avem cu ce să răspundem!”

Rusia are ”cu ce să răspundă” la livrările de tancuri pentru Ucraina făcute de Occident, a declarat preşedintele Vladimir Putin, avertizând că acest răspuns nu se va limita doar la vehicule blindate, relatează EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

 

Volodimir Zelenski: Rusia îşi
Volodimir Zelenski: Rusia îşi "concentrează forţele" ca să se "răzbune" pe Ucraina şi Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a "se răzbuna" pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul în faţa invaziei declanşate acum aproape un an de Moscova, relatează France Presse.

Pentagonul nu crede că Ucraina va putea să recucerească Crimeea, unul dintre principalele obiective ale Kievului
Pentagonul nu crede că Ucraina va putea să recucerească Crimeea, unul dintre principalele obiective ale Kievului

Pentagonul spune că Ucraina are slabe șanse ca în viitorul apropiat să poată recuceri peninsula Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o peste noapte în 2014.

Rusia spune că vrea încetarea conflictului din Ucraina, dar lansează avertizări ciudate. Ce va organiza pe 24 februarie
Rusia spune că vrea încetarea conflictului din Ucraina, dar lansează avertizări ciudate. Ce va organiza pe 24 februarie

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că forţele ruse vor răspunde livrării de arme cu rază de acţiune lungă Kievului de către Occident şi vor împinge forţele ucrainene şi mai departe de frontierele ruse, prin creare unei zone-tampon.

 

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.