Rusia, acuzată că a emis bancnote ”false” de 1 miliard de dolari. Unde au ajuns banii

03-06-2020 21:30


Bancnote ”false” în valoare de 1 miliard de dolari, emise în Rusia

Bancnote ”false” libiene în valoare de peste un miliard de dolari, emise în Rusia, sunt blocate în Malta, Washingtonul vorbind de o tranzacţie suspectă, în timp ce Moscova susține că nu este nimic în neregulă.

Peste 1,45 de miliarde de dinari libieni (1,1 miliarde de dolari americani) sunt blocaţi din septembrie 2019 de către autorităţile malteze.

Departamentul de Stat american saluta, la sfârşitul lunii mai, confiscarea încărcăturii unei nave care trebuia să ajungă în portul Benghazi, din estul Libiei, în timp ce oficialii ruși susțin că nu este nicio problemă, scrie Franceinfo.

Washingtonul formulează aceste acuzații după dezvăluiri cu privire la desfăşurarea a 14 avioane de vânătoare ruse în Libia, în vederea susţinerii mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul acestei ţări devastate de un război civil.

"Acest incident subliniază încă o dată necesitatea ca Rusia să pună capăt acţiunilor sale răuvoitoare şi destabilizatoare în Libia", denunţă, în comunicatul său, Departamentul de Stat american.

Versiunea rusă

 

Ministerul rus de Externe subliniază că Libia, care are de facto două puteri rivale, are de asemenea două bănci centrale, una la Tripoli şi alta la Benghazi.

Teoretic, există un singur Guvern recunoscut de către comunitatea internaţioală, cel al lui Fayez al-Sarraj, cu sediul la Tripoli. Însă cele două puteri rivale sunt susţinute de către diverse puteri străine, care vor să-şi impună influenţa în regiune.

Moscova precizează că bancnotele libiene au fost comandate societăţii ruse Goznak, printr-un contract semnat în 2015.

Societatea rusă afirmă, la rândul său, că bancnotele emise în Rusia prezintă diferenţe vizuale faţă de bancnotele obişnuite, dar că nu este vorba despre bancnote ”contrafăcute”.

"Nu dinarii sunt contrafăcuţi, ci declaraţiile Americii", a precizat ministerul rus de Externe într-un comunicat, potrivit News.ro.

Aceasta nu este prima oară când mareşalul Haftar îşi emite propria monedă, la concurenţă cu Banca centrală de la Tripoli, care dă comandă în Marea Britanie.

Potrivit unui raport al unor exprţi ONU, societatea rusă Goznak a livrat în perioada 2016-2018 sucursalei Băncii centrale din estul Libiei bancnote libiene în valoare de peste şapte miliarde de dolari.

Unii observatori, citaţi de The Libya Observer, consideră că acest aflux de bani finanţează în parte războiul mareşalului Haftar împotriva Tripoli.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57