Romi din Craiova, judecați pentru furturi de 1 milion de euro: "Să furăm e tot ce-am învăţat în viaţă"
”Să furăm este tot ce-am învăţat în viaţă”, a declarat o hoaţă spăşită în cursul procesului unei familii de romi români ai cărei copii erau trimişi să fure de la turişti străini în Paris.
În total 13 persoane au fost trimise în faţa completului, la Tribunalul Corecţional de la Meaux (Seine-et-Marne), cu privire la 1.000 de furturi comise în perioada ianuarie 2014-februarie 2016 în zona Disneyland Paris, în Reţeaua Expres Regională (RER) care deserveşte cel mai important parc de atracţii din Europa şi în metroul parizian, relatează news.ro, citând AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prejudiciul este estimat la cel puţin un milion de euro.
Dintre inculpaţi, zece fac parte din ”clanul” Dumitru-Imandita, originar din Craiova şi condus cu o mână de fier de Marian Tinca, fost Dumitru, în vârstă de 57 de ani, cu complicitatea fostei sale soţii Maria Iamandita, în vârstă de 51 de ani.
Au compărut, de asemenea, cei patru copii majori ai cuplului şi partenerii lor, a lcăror rol consta în a supraveghea acţiunile fraţilor lor mai mici şi a se asigura că aceştia predau banii furaţi.
Şapte minori, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, au fost condamnaţi, pe 21 iulie, de tribunalul pentru copii de la Meaux, la pedepse de la un simplu ”avertisment solemn” şi până la 30 de luni de închisoare cu executarea, iar patru cu suspendare.
Pe umerii lor, a stabilit ancheta Oficiului central de luptă împotriva delincvenţei itinerante (OCLDI) în colaborare cu autorităţile române, se baza acest clan, care nu avea altă sursă de venit.
Poturile - între 1.000 şi 2.000 de euro pe zi, sub formă de devize, bijuterii, telefoane, marochinărie de lux, tablete - erau folosite la cheltuieli curente, dar erau de asemenea investite în achiziţii imobiliare în România.
”TACI DIN GURĂ, EŞTI NEBUNĂ!”
În prima zi de proces, Theodora-Cesarella Iamandita, în vârstă de 28 de ani, inculpată, a dat asigurări la bară că a ”încercat” să-şi descurajeze fraţii şi surorile să-i urmeze exemplul. Ea a început să fure din buzunare la vârsta de zece ani, pe când locuia într-o tabără în Italia.
Preşedinta a obiectat că ea profita de asemenea de furturi comise de cei mai tineri şi mai ales de sora sa Valentina, căreia îi ordonă să fure un pachet de scutece, într-o conversaţie interceptată de anchetatori.
”Să furăm este tot ce-am învăţat în viaţă”, se justifică tânăra femeie. ”Dar nu voiam ca fraţii mei să înveţe să o facă, pentru că ştiam că, odată ce aveau să înceapă să fure, nu aveau să mai poată să se oprească”.
”De când sunt în închisoare muncesc, merg la şcoală, sunt cinstită. Am învăţat că poate fi simplu să munceşti”, continuă această femeie căsătorită şi cu copii.
Aşezat în spatele ei, în boxă, bulibaşei îi plac prea puţin aceste veleităţi de independenţă.
Dar când ea îndrăzneşte să povestească, cu o voce stinsă, despre loviturile, ameninţările, teroarea pe care el le făcea să domească în clan, el explodează. ”Taci din gruă, eşti nebună! Dacă vorbeşti în continuare am să iau zece ani!”.
Preşedinta l-a scos din sală, iar Theodora a continuat să depună mărturie, în lacrimi.
Banii furaţi au permis familiei să iasă din sărăcie şi, astfel, din infracţionalitate, însă tatăl ei ”a irosit toţi banii care ne aparţineau la cazinou”.
Judecaţi de furt în bandă organizată, tăinurie, spălare de bani şi incitare de minori să comită infracţiuni, principalii inculpaţi riscă până la 20 de ani de închisoare.
O hotărâre este aşteptată vineri.