Românul găsit vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei” a primit 27 de ani de închisoare

×

Patru bărbaţi, printre care şi un român, au fost condamnaţi vineri, la Londra, la pedepse între 13 şi 27 de ani de închisoare pentru moartea a 39 de migranţi vietnamezi găsiţi în remorca unui camion frigorific în Anglia, în 2019, relatează AFP şi dpa.

Principalii doi inculpaţi, Ronan Hughes, un transportator rutier nord-irlandez de 41 de ani, şi Gheorghe Nica, un cetăţean român în vârstă de 43 de ani, acuzaţi că sunt organizatorii reţelei, au fost condamnaţi la 20, respectiv 27 de ani de închisoare pentru omucideri involuntare şi trafic de migranţi.

Primul a pledat vinovat, în timp ce al doilea a fost găsit vinovat de tribunalul Old Bailey din Londra, potrivit France Presse.

Daily Mail relatează că Nica a recunoscut la începutul procesului că a asigurat sprijin imigraţiei ilegale, dar a pretins că nu mai era implicat când s-a produs tragedia de la 23 octombrie. Bărbatul cu cetăţenie română şi britanică a spus că a fost de acord să introducă oameni ilegal în ţară după ce Hughes "a venit în Anglia şi i-a cerut acest lucru".

Citește și
amsterdam
Olanda va introduce interdicţii de circulație pe timp de noapte, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Foto: De la stânga la dreapta: Eamonn Harrison, Ronan Hughes, Gheorghe Nica și Maurice Robinson

Maurice Robinson, şoferul care conducea camionul la momentul descoperirii cadavrelor şi care a pledat vinovat, a fost condamnat la 13 ani şi patru luni de închisoare.

Eamon Harrisson, şoferul de 24 de ani care a condus containerul până în portul belgian Zeebrugge, afirmând că nu ştia despre prezenţa migranţilor la bord, a primit 18 ani de închisoare.

Pe 23 octombrie 2019, trupurile neînsufleţite a 31 de bărbaţi şi opt femei cu vârste între 15 şi 44 de ani au fost descoperite la bordul unui camion frigorific în zona industrială Grays, la est de Londra.

Ancheta a scos la iveală o reţea "sofisticată" şi "rentabilă" care prospera de multă vreme, a subliniat judecătorul Nigel Sweeney, evocând tentativele disperate ale migranţilor "de a contacta lumea exterioară la telefon" sau de a încerca să se salveze distrugând acoperişul camionului.

Victimele au murit de asfixie şi hipertermie în spaţiul redus al containerului.

Dintre acestea, Pham Thi Tra My, de 26 de ani, a trimis un SMS cutremurător apropiaţilor, cu câteva ore înainte descoperirea trupurilor neînsufleţite. "Mamă, tată, vă iubesc foarte mult. Mor, nu mai pot să respir", a scris ea cu ultimele puteri.

Într-un mesaj difuzat la proces, un bărbat de 25 de ani repeta familiei sale că îi pare rău. "Sunt Tuan (...) Nu mă voi putea ocupa de voi. (...) Nu mai reuşesc să respir. (...) Vă doresc o viaţă bună", spune bărbatul în mesajul lăsat.

Migranţii trebuiau să plătească până la 13.000 de lire sterline (14.000 de euro) pentru a fi transportaţi la categoria "VIP", adică de un şofer care era la curent cu prezenţa lor. În total, şapte călătorii au fost identificate între mai 2018 şi 23 octombrie 2019.

Multe dintre victime erau originare dintr-o regiune săracă din centrul Vietnamului, unde familiile se îndatorează pentru a trimite pe unul dintre ai lor în Regatul Unit, pe filiere clandestine, în speranţa că îşi găseşte slujbe bine plătite.

În mărturiile lor citite audienţei de procuror, familiile victimelor au povestit despre durerea doliului şi despre visul la o viaţă mai bună care s-a sfârşit. "Va fi foarte dificil pentru mine să câştig bani şi să-mi cresc copilul singură", a declarat Nguyen Thi Lam, care şi-a pierdut soţul în această tragedie şi nu are alte resurse în afară de o cultură de orez şi câteva animale.

Înainte de procesul de la Londra, şapte persoane au fost condamnate pe 15 septembrie în Vietnam pentru rolul lor în acest trafic.

Un tribunal din provincia Ha Tinh a pronunţat împotriva a patru vietnamezi cu vârste între 26 şi 36 de ani pedepse între doi ani şi jumătate şi şapte ani şi jumătate. Ei au fost găsiţi vinovaţi că au participat în diverse grade la "organizarea traficului ilegal de migranţi". Alţi trei au fost condamnaţi la pedepse de închisoare cu suspendare.

Anchete au fost de asemenea declanşate în Franţa şi Belgia, 13 suspecţi fiind inculpaţi în fiecare dintre cele două ţări. Ei au fost reţinuţi în cursul unei ample operaţiuni internaţionale de poliţie, coordonate de organismul de cooperare judiciară Eurojust.

Judecătorul care a dat sentinţa şi care a vorbit anterior despre moartea "atroce" a victimelor acestui trafic de migranţi le-a spus inculpaţilor că vor executa cel puţin două treimi din pedeapsă în închisoare, faţă de 50%, cât se obişnuieşte în general.

"Durerea şi suferinţa îndurată de familiile victimelor acestei teribile tragedii sunt insuportabile", a spus ministrul britanic de interne Priti Patel, potrivit Reuters. "Ei vor rămâne mereu în gândurile şi rugăciunile mele", a adăugat ea.

Citește și...
Boris Johnson: Varianta britanică a noului coronavirus este mai letală
Boris Johnson: Varianta britanică a noului coronavirus este mai letală

Varianta britanică a noului coronavirus, mai contagioasă, pare a fi legată de o mortalitate mai mare, a declarat, vineri, premierul Boris Johnson, citat de AFP, informează News.ro. 

Olanda va introduce interdicţii de circulație pe timp de noapte, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial
Olanda va introduce interdicţii de circulație pe timp de noapte, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Cele trei mutații ale virusului Sars-Cov-2 identificate recent în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia reprezintă un pericol major pentru Europa.

Raed Arafat: Testele rapide pentru depistarea Covid-19 nu vor fi retrase din farmacii
Raed Arafat: Testele rapide pentru depistarea Covid-19 nu vor fi retrase din farmacii

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri, că autoritățile nu intenționează să interzică vânzarea testelor rapide Covid-19 în farmacii, chiar dacă acestea prezintă ”un procent de fals negativ”.

Recomandări
Dezastru ecologic lângă Parcul IOR. Sute de copaci s-au uscat, după ce au fost găuriți intenționat. Care este miza
Dezastru ecologic lângă Parcul IOR. Sute de copaci s-au uscat, după ce au fost găuriți intenționat. Care este miza

Bucureștiul pierde din puținul spațiu verde pe care îl are. Arborii au fost găuriți cel mai probabil cu bormașina pe un teren de zece hectare care a făcut parte dintr-unul dintre cele mai vechi parcuri ale Capitalei, spun autoritățile locale.

Dublă pentru David Popovici. Înotătorul român a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Europene
Dublă pentru David Popovici. Înotătorul român a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Europene

Înotătorul român David Popovici a câștigat, luni, o nouă medalie de aur în finala probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma.

Cu cât va crește salariul mediu net în 2022 și care este prognoza până în 2025
Cu cât va crește salariul mediu net în 2022 și care este prognoza până în 2025

Anul acesta românii ar putea avea - în medie un plus de 11 procente la salariu conform Comisiei de Prognoză, iar la anul cam tot așa.