România obţine un mandat în plus în alegerile europene din 2019, după redistribuirea mandatelor în PE, după Brexit
Eurodeputaţii au adoptat o redistribuire a mandatelor în Parlamentul European după plecarea deputaţilor britanici, din cauza Brexitului, în vederea viitoarelor alegeri europene din mai 2019, prin care România va primi încă un mandat, relatează AFP.
Adunarea, reunită miercuri în sesiune plenară la Strasbourg, în estul Franţei, a adoptat - cu 566 de voturi la 94 şi 31 de abţineri - principiul unei reduceri a numărului total de mandate de la 751 la 705 în următoarea legislatură (2019-2024), relatează news.ro.
Alegerile europene urmează să se desfăşoare între 23 şi 26 mai 2019, la aproape două luni după plecarea prevăzută a Regatului Unit şi celor 73 de deputaţi si săi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dintre cele 73 de mandate ce vor fi vacantate, 27 vor fi reatribuite unui număr de 14 state membre UE, considerate ”uşor subreprezentate” în hemiciclul european.
Astfel, Franţa - cu 79 faţă de 74 de mandate în prezent - şi Spania - 59 faţă de 54 - vor fi principalele beneficiare, dar şi Italia - care va obţine cu trei mandate în plus, şi va număra 76 -, Olanda - tot trei mandate în plus, până la 29 - şi Irlanda - cu două mandate în plus, care va ajunge astfel la 13.
Polonia, România, Suedia, Austria, Danemarca Slovacia, Finlanda, Croaţia şi Estonia vor primi câte un mandat de eurodeputat în plus în Parlamentul European.
Germania va rămâne ţara cu cei mai mulţi eurodeputaţi - 96.
În cazul aderării unor noi ţări în viitor, numărul mandatelor PE, care îşi ţine sesiunile alternativ la Strasbourg şi Bruxelles, ar putea să crească, dar nu va depăşi un prag de 750 de eurodeputaţi - plus preşedintele Adunării, conform tratatelor europene.
Eurodeputatul portughez socialist Pedro Silva Pereira, coraportorul textului adoptat prin vot, şi-a exprimat satisfacţia faţă de o ”repartizare a mandatelor mai justă, în fine conformă principiului proporţionalităţii descrescătoare”, fără ca vreun stat membruu să piardă vreun mandat.
”Noul Parlament European va asigura o reprezentare mai echitabilă a cetăţenilor”, a apreciat el.
Această redistribuire urmează să obţină unda verde a şefilor de stat şi de guverne la summitul de la Bruxelles, pe 28-29 iunie.