Roman condamnat pe nedrept in Franta. "Cautau un tip de 1,63m, iar el are 1,92m si 100 kg"

Ultima actualizare: 22-08-2012 18:27
catuse

Un cetatean roman, retinut la 15 iunie si condamnat la doi ani de inchisoare in Franta pentru furturi din masini, a fost declarat nevinovat, iar statul francez a fost condamnat la plata onorariilor avocatului acestuia, au declarat surse judiciare.

Potrivit Mediafax, care citeaza AFP, Marius Murariu, in varsta de 32 de ani, a fost incarcerat la 15 iunie, pentru mai multe furturi din masini comise in octombrie 2003 la periferia orasului Lille.

Justitia franceza l-a declarat nevinovat marti, in baza unei contraexpertize ADN, si a condamnat statul la plata onorariilor pentru aparare, a declarat avocatul Julien Bensoussan.

Urmele de sange ale autorului furturilor le-au permis anchetatorilor sa ceara efectuarea de teste ADN, care corespundeau, in baza de date nationala, unei persoane cu identitatea lui Marius Murariu.

Dupa condamnarea sa la doi ani de inchisoare, autoritatile franceze au emis un mandat european de arestare, iar Murariu a fost extradat din Romania in Franta la 15 iunie si plasat in detentie.

Avocatul sau a afirmat ca a sesizat eroarea inca de la prima intalnire cu romanul: "Am constatat ca nu corespunde in nici un fel persoanei pe care au descris-o victimele furturilor si nu corespunde nici descrierii facute de politisti".

"Persoana respectiva avea 1,63, iar clientul meu are 1,92 si 100 de kilograme", a spus el.

La sfarsitul lunii august, Murariu a contestat sentinta, iar tribunalul a cerut o ancheta suplimentara, in cele din urma decizand, in baza contraexpertizei genetice, ca Murariu este nevinovat, iar identitatea sa a fost utilizata de o alta persoana.

Bensoussan a afirmat ca intentioneaza sa solicite o despagubire pentru perioada de detentie provizorie a clientului sau, care, la eliberarea din inchisoare, dispune de numai cateva zeci de euro pentru a ajunge in Romania.

Radio France International afirma, la inceputul lunii septembrie, ca statul francez este obligat sa-i asigure cazarea si hrana romanului eliberat conditionat de Tribunalul din Lille. Avocatul lui Marius Murariu a contactat inca de vineri, 2 septembrie, Ambasada Romaniei din Paris, chiar in ziua in care a fost eliberat clientul sau.

Avocatul a cerut reprezentantei Romaniei sa-i asigure lui Marius Murariu cazarea si masa pana la sentinta definitiva a tribunalului, insa Ambasada Romaniei la Paris spune ca acestea trebuie asigurate de partea care a cerut expulzarea, adica de Franta.

Potrivit RFI, in 2004, Marius Murariu, muncitor agricol, a fost condamnat in lipsa de o instanta din Franta pentru talharie.

Cu un an inainte, mai multi soferi au fost talhariti intr-un interval foarte scurt in timp ce stationau la un semafor, intre Lille si Ronchin Pe baza unei amprente genetice gasite la fata locului, autoritatile franceze au stabilit identitatea hotului, ca fiind Marius Murariu.

In mai 2011, romanul a fost arestat si trimis la inchisoare la Lille. in tot acest timp, Marius Murariu s-a declarat nevinovat cu atat mai mult cu cat sustinea ca pana la arestarea sa nu pasise in Franta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO