Riscam sa ramanem fara comunicatii din cauza gunoiului spatial
Concluzia vine dintr-un raport al Pentagonului care semnaleaza o incredibila aglomeratie de gunoaie. Acestea pot pune in pericol satelitii ce orbiteaza planeta.
O coliziune intre un satelit si obiecte care “ratacesc” pe orbita poate duce la mai multe resturi, care ar defecta si alti sateliti.
Semnalul tv, prognozele meteo, sistemele GPS si conexiunile telefonice internationale sunt doar cateva din serviciile care ar putea disparea daca se intampla asa ceva.
Raportul Pentagonului a fost trimis Congresului SUA in luna martie si afirma ca spatiul, asa cum il stim noi, devine un loc tot mai mic si mai inghesuit.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De acum 53 de ani, cand oamenii au trimis primul obiect in spatiu, Sputnik Unu, numarul acestora a crescut tot mai mult si s-a ajuns la zeci de milioane de obiecte care orbiteaza planeta.
Cercul de gunoi din jurul Pamantului e format in principal din rachete vechi, sateliti abandonati si srapnel de rachete. Niciun satelit lansat pana acum nu se poate apara de aceste adevarate proiectile. Avertismentul Pentagonului vine dupa ce un satelit de comunicatii al SUA s-a izbit de o fosta sonda militara ruseasca, deasupra Siberiei.
Coliziunea s-a petrecut la o viteza de cel putin 300.000 de kilometri pe ora si a aviut ca rezultat 1500 de bucati de gunoi spatial. Pana si Statia Spatiala internationala a trebuit sa isi schimbe cursul, pentru e evita contactul cu piesele dezmembrate.
Drept urmare, ONU vrea o serie de legi privitoare la spatiul cosmic si la “poluarea” cu care acesta este afectat de agentiile spatiale private sau de stat.
Nota: Imaginea care insoteste articolul este doar o reprezentare artistica, realizata de Agentia Spatiala Europeana, pentru a ilustra aglomeratia de sateliti de pe orbita.