Richie Havens, artistul simbol al festivalului Woodstock din 1969, a murit la varsta de 72 de ani
Faimosul cantaret de folk american, Richie Havens, cunoscut pentru concertul sustinut in deschiderea festivalului Woodstock din 1969, a murit luni, in urma unui atac de inima.
Conform CNN, el avea 72 de ani, iar anuntul a fost facut de catre publicistul sau. Havens, care s-a retras din activitatea artistica in urma cu 3 ani, a cantat in turnee mai bine de 30 de ani si a inregistrat 30 de albume. Intr-un interviu pentru Billboard, el a povestit ca a fost ales sa deschida faimosul festival Woodstock dupa ce echipamentul tehnic al altui artist a fost blocat in trafic, iar acesta n-a mai putut sustine show-ul.
De fapt, Richie Havens ar fi trebuit sa cante la Woodstock nu primul, ci al cincilea. "Era 5 dimineara si nimic nu se intampla inca. Aveam insa instrumentele minime cu care sa cant si cativa colegi de trupa", a povestit el pentru Billboard.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Drept pentru care, Havens s-a dus pe scena si a cantat timp de 40 de minute. Apoi, organizatorii i-au cerut sa mai cante inca 4 piese. "M-am intors si am facut asa cum mi-au zis, apoi am auzit 'Inca 4 cantece'. Si asa s-a intamplat timp de doua ore si 45 de minute. Am cantat absolut toate piesele pe care le stiam.", spunea artistul in interviul pentru Billboard, citat de CNN.
Havens, care s-a nascut in Brooklyn, New York, a declarat pentru CNN intr-un interviu realizat in 1999 ca muzica l-a ajutat sa plece din cartierul rau famat in care traia si sa se mute in Greenwich Village.
"Cred ca am mostenit talentul muzical de la tata. El era un pianist care canta dupa ureche, auzea ceva si apoi canta imediat la pian. Am ajuns in Brooklyn cantand muzica doo-wop de la varsta de 13 ani pana cand am facut 20. Muzica a fost un scop in viata, pentru a nu intra in belele, si a fost, de asemenea, un pasaport de mutare dintr-un cartier in altul."
Inspiratia pentru piesele cu tente sociale si protestatare i-a venit dupa ce a ascultat artisti precum Fred Neil, Dino Valenti si Tom Paxton. Atunci a stiut ce vrea sa faca in viata.
"Au fost cantecele care pur si simplu mi-au schimbat viata. Erau atat de diferite fata de stilul doo-wop pe care il practicam eu, atat de puternice. In final am decis, trebuie sa fac si eu asa ceva.", spunea artistul in 1999.
Inainte de Woodstock, in noptile in care canta prin diferite cluburi mici abia daca era platit cu cativa dolari. El s-a intors la Woodstock in 2009, pentru aniversarea a 40 de ani de la primul festival.