Rezultate alegeri SUA 2020. Numărătoarea voturilor ar putea dura până în 23 noiembrie

Ultima actualizare: 05-11-2020 15:48
alegeri sua
StirilePROTV

Rezultate alegeri SUA. Au trecut aproape 24 de ore de când peste Ocean s-au închis urnele de vot, dar americanii încă nu ştiu cine va fi președinte în următorii patru ani.

Între Donald Trump şi Joe Biden este o cursă foarte strânsă al cărei rezultat depinde de câteva state-cheie.

După numărătoarea făcută în 43 din cele 50 de state, scorul este de 243 la 214, în favoarea lui Joe Biden. Iar democratul le-a transmis azi-noapte susținătorilor săi că va câștiga.

În schimb, preşedintele în funcţie, Donald Trump, continuă să spună că rivalul său "încearcă să fure alegerile" şi a ameninţat că va depune contestaţie la Curtea Supremă.

Joe Biden: "După o noapte lungă de numărare a voturilor, este clar că câștigăm suficiente state pentru a ajunge la 270 de voturi necesare pentru a câștiga Președinția. Nu sunt aici să declar că am câștigat, dar cred că atunci când se va termina numărătoarea fiecărui vot, vom fi învingători. Fiecare vot trebuie numărat. Nimeni nu ne va lua democrația, nu acum, nici altădată".

În tabăra cealaltă, Donald Trump acuză fraudarea alegerilor - dacă va fi continuată numărarea voturilor prin corespondență și după închiderea urnelor.

Donald Trump: "Este o fraudă majoră asupra națiunii noastre, o ruşine pentru Statele Unite ale Americii. Ne pregăteam să câștigăm aceste alegeri. Sincer, chiar am câștigat aceste alegeri. Țelul nostru acum e să ne asigurăm de integritatea alegerilor, pentru binele acestui popor. Așa că vom merge la Curtea Supremă, vrem ca tot procesul să fie oprit. Nu vrem să găsească buletine de vot la 4 dimineața și să le adauge pe listă. Vom câștiga și, în ceea ce mă privește, am câștigat deja."

Deocamdată nu există insă dovezi ale unei fraude pe scară largă în cursa prezidențială.

Tom Wolf, guvernator Pennsylvania: "Pennsylvania va avea alegeri corecte, alegeri libere, fără influențe externe".

Jocelyn Benson, secretar de stat Michigan: "Pe teren, în întreg statul Michigan sunt grupuri bipartizane de experţi electorali care contorizează buletinele de vot în mod eficient, metodic și sigur".

Totuşi, cei din echipa de campanie a lui Donald Trump cer renumărarea voturilor în Michigan, Wisconsin şi Gerogia, susţinând că observatorii lor electorali "nu au avut acces în mai multe secții pentru a observa numărarea buletinelor de vot.". În plus, republicanii solicită Curţii Supreme să intervină în Pennsylvania, unde regulile pentru acest scrutin au fost schimbate printr-o decizie judecătorească.

Numărătoarea voturilor în Wisconsin a durat toată noaptea şi, potrivit Edison Research, un avans de peste 20.000 de voturi l-ar avea Biden. Dacă rezultatul devine oficial, se reduc semnificativ şansele lui Trump de a obține al doilea mandat de patru ani la Casa Albă, deşi incă se numără voturi în Michigan, Pennsylvania, Arizona, Nevada, Georgia și Carolina de Nord.

Echipa de campanie a lui Joe Biden vorbeşte deja despre victorie.

Jen O'Malley Dillon , consilierul politic al lui Biden: "Avem motive să credem că suntem pe un drum clar spre victorie. Până în această după-amiază ne așteptam ca vicepreședintele (Biden) să conducă în state care îi vor aduce peste 270 de voturi electorale (electori)".

Totuşi, potrivit CNN, numărătoarea voturilor ar putea dura până în 23 noiembrie. Principalul factor ce a dus la o asemenea situaţie este numărul record de americani care şi-au exprimat opţiunea electorală anticipat.

Pe de altă parte, deznodământul amânat al alegerilor sporeşte tensiunea pe străzile oraşelor de peste Ocean.

În altă ordine de idei, unii dintre câştigătorii alegerilor se ştiu deja. O situaţie aparte întâlnim în legislativul din Dakota de Nord, unde a fost declarat învingător un candidat republican care a murit luna trecută, răpus de COVID-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO