Reuters: SUA și Rusia au folosit până acum o singură dată linia lor militară directă în timpul războiului din Ucraina

sua rusia
iStock

Linia de comunicații special creată de SUA și Rusia la începutul războiului iscat de Moscova împotriva Ucrainei a fost folosită o singură dată până acum, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite au inițiat un apel prin intermediul liniei de "deconfliction" (n.r. - coordonarea zborurilor, a manevrelor etc. între grupuri, în special în zonele în care au loc operațiuni care se suprapun, pentru a reduce riscul de accidente sau incidente) pentru a comunica îngrijorările sale cu privire la operațiunile militare rusești în apropierea infrastructurii critice din Ucraina, informează Reuters.

Însă, sursa citată noteează că se cunosc puține detalii în jurul incidentului specific care a dus la apelul pe această linie între Washington și Moscova, care conectează Comandamentul European al armatei americane și Centrul Național de Management al Apărării al Rusiei.

Oficialul a refuzat să dea detalii, dar a spus că nu a fost folosită atunci când o rachetă rătăcită a aterizat în Polonia, membră NATO, la 15 noiembrie, omorând două persoane. Explozia a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, dar Rusia a fost responsabilă în cele din urmă, deoarece a declanșat războiul la sfârșitul lunii februarie, a declarat NATO.

Deși oficialul american a refuzat să precizeze ce activitate rusă a ridicat alarma SUA, au existat incidente recunoscute public care au implicat lupte rusești în jurul infrastructurii critice ucrainene.

Citește și
Julianne Smith
SUA nu consideră necesar să declare Rusia drept „stat terorist”. Motivul invocat de americani

Printre acestea se numără operațiunile rusești în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află în prezent sub control rusesc.

De asemenea, Kievul s-a temut că trupele lui Putin ar putea arunca în aer barajul Nova Kakhovka, care este un rezervor enrom în sudul Ucrainei. Ucrainenii au spus că prin spargerea acestui baraj, localitățile aflate la baza sa ar fi inundate, iar apa ar putea ajunge și spre capitala regională strategică Herson, pe care forțele ucrainene au recucerit-o la 11 noiembrie.
Comunicațiile dintre SUA și Rusia au fost în centrul atenției de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, având în vedere riscul grav ca o eroare de calcul din partea uneia dintre părți să provoace un conflict direct între națiunile înarmate nuclear.

Prin ce canale mai comunică SUA și Rusia

Linia de „deconfliction” este doar una dintre cele câteva modalități pe care armatele SUA și Rusiei le au în continuare pentru a comunica.

Alte canale militare includ rarele discuții la nivel înalt între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Cei mai importanți generali americani și ruși, generalul armatei americane Mark Milley și generalul rus Valery Gerasimov, au vorbit, de asemenea, în două rânduri de la începutul războiului, a declarat biroul său.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, și directorul CIA, Bill Burns, au avut, de asemenea, contacte cu oficiali ruși.

Cu toate acestea, relațiile dintre SUA și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace, iar Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că Moscova a amânat discuțiile de la Cairo, care vizau reluarea inspecțiilor privind armele nucleare. Ministerul rus de Externe a confirmat că discuțiile au fost amânate. Niciuna dintre părți nu a oferit un motiv.

Solicitat să comenteze linia de deconfliction, Pentagonul a spus doar că a păstrat mai multe canale pentru "a discuta cu rușii probleme critice de securitate în timpul unei situații de urgență sau de contingență, în scopul de a preveni calculele greșite, incidentele militare și escaladarea".

Nu este o linie de reclamații

Mai mult, Pentagonul a declarat că linia de deconfliction a fost creată pentru a evita orice ciocniri involuntare în spațiul aerian al NATO sau la sol.

"Nu este menită să fie o linie de reclamații cu destinație generală, unde putem ridica telefonul și înregistra preocupări legate de ceea ce face Rusia în Ucraina", a declarat atunci un înalt oficial american din domeniul Apărării.

În timpul Războiului Rece, Statele Unite și Uniunea Sovietică au menținut astfel de linii fierbinți la diferite niveluri.

 

Linia de deconfliction este testată de două ori pe zi, cu apeluri efectuate în limba rusă, a declarat oficialul american pentru Reuters. Un vorbitor de limbă rusă din cadrul Comandamentului European al SUA inițiază aceste apeluri de la Wiesbaden, Germania, a precizat oficialul.

Wiesbaden este, de asemenea, locul unde se află noul Grup de asistență pentru securitate din Ucraina al Pentagonului, sau SAG-U, care sprijină de la distanță apărarea guvernului de la Kiev împotriva trupelor rusești.

Citește și...
Discuțiile dintre Rusia și SUA pentru dezarmarea nucleară au fost amânate
Discuțiile dintre Rusia și SUA pentru dezarmarea nucleară au fost amânate

Discuțiile privind dezarmarea nucleară dintre Rusia și Statele Unite, care urma să aibă loc în această săptămână, au fost amânate, a transmis Ministerul de Externe al Moscovei și Ambasada SUA.

SUA nu consideră necesar să declare Rusia drept „stat terorist”. Motivul invocat de americani
SUA nu consideră necesar să declare Rusia drept „stat terorist”. Motivul invocat de americani

Statele Unite nu consideră necesar în acest moment să declare Rusia drept „stat terorist”, a declarat ambasadoarea americană la NATO.

Duma de la Moscova acuză SUA că au „târât” Europa în războiul sancțiunilor: „Acum putem vedea ce probleme au europenii”
Duma de la Moscova acuză SUA că au „târât” Europa în războiul sancțiunilor: „Acum putem vedea ce probleme au europenii”

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, a lansat noi acuzații la adresa Statelor Unite, de această dată în contextul sancțiunilor impuse Rusiei.

Recomandări
Afacerea pornită într-un sat din Bacău care trimite pe bandă rulantă case din lemn în toată lumea
Afacerea pornită într-un sat din Bacău care trimite pe bandă rulantă case din lemn în toată lumea

Cei care vor să-și ducă afacerea la nivelul următor trebuie să știe că până în 2027 Uniunea Europeană pune la bătaie cinci miliarde de euro pentru mediul privat de la noi.

Facturile de energie vor fi standardizate. Prima pagină va conține datele esențiale. De când se aplică măsura ANRE
Facturile de energie vor fi standardizate. Prima pagină va conține datele esențiale. De când se aplică măsura ANRE

Facturile la energie electrică nu vor mai fi complicate, cu informații greu de înțeles, ca până acum. 

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a răsturnat autocarul cu români în Slovenia. „M-am trezit cu cioburi de sticlă în gură”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a răsturnat autocarul cu români în Slovenia. „M-am trezit cu cioburi de sticlă în gură”

Sunt trei morți și trei răniți, în stare gravă, după ce un autocar plin cu români s-a răsturnat pe o autostradă din Slovenia, în apropiere de granița cu Ungaria.