Sondaj surpriză! Kamala Harris este peste Donald Trump în preferințele americanilor, după ce Joe Biden s-a retras din cursă

Kamala Harris
Agerpres

Dând dovadă de energie, vicepreşedintele american Kamala Harris l-a atacat marţi pe Donald Trump la primul său miting de campanie de când l-a înlocuit pe preşedintele Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Un sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că ea are un avans marginal de două puncte procentuale faţă de rivalul său republican, relatează Reuters, citat de News.ro.

Într-un discurs de 17 minute, Harris a atacat agresiv vulnerabilităţile lui Donald Trump, comparând trecutul ei de fost procuror cu dosarul lui de condamnat penal.

Harris a bifat, de asemenea, o listă de priorităţi liberale, spunând că, dacă va fi aleasă, va acţiona pentru a extinde accesul la avort, pentru a facilita aderarea angajaţilor la sindicate şi pentru a aborda violenţa armată, creându-şi astfel un contrast puternic cu Trump, candidatul republican la preşedinţie în alegerile din 5 noiembrie.

"Donald Trump vrea să ne ducă ţara în înapoiere", a declarat ea în faţa unei mulţimi de câteva mii de persoane care o aclamau la West Allis Central High School, într-o suburbie din Milwaukee, în Wisconsin, un stat de luptă electorală intensă, cu un rol esenţial în rezultatul alegerilor.

Citește și
Kamala Harris
Cum a devenit Kamala Harris noul sac de box al Rusiei. „Trompetele” lui Putin, atac rasist la adresa vicepreședintelui SUA
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

"Vrem să trăim într-o ţară a libertăţii, a compasiunii şi a statului de drept sau într-o ţară a haosului, a fricii şi a urii?" - a întrebat ea retoric.

Mitingul zgomotos a fost într-un contrast notabil cu evenimentele mai mici şi mai discrete organizate de Joe Biden, subliniind speranţa democraţilor că Harris, în vârstă de 59 de ani, poate revigora ceea ce a fost o campanie în declin sub conducerea lui Biden, care are 81 de ani. Publicul a dansat şi a fluturat pancarte cu Harris, în timp ce scandările "Ka-ma-la!" au izbucnit când aceasta a urcat pe scenă.

Ea şi-a subliniat angajamentul faţă de drepturile reproductive, o problemă care i-a afectat pe republicani de când Curtea Supremă a Statelor Unite - condusă de trei judecători numiţi de Trump - a eliminat dreptul la avort la nivel naţional în 2022.

Trump contraatacă

La rândul lor, Trump şi aliaţii săi au încercat să o lege pe Harris de unele dintre cele mai nepopulare politici ale lui Biden, inclusiv gestionarea de către administraţia sa a valului de imigranţi la graniţa de sud cu Mexicul. Într-o teleconferinţă cu reporterii, marţi, Trump şi-a exprimat încrederea în capacitatea sa de a o învinge pe Harris, menţionând că precedenta sa candidatură prezidenţială în 2020 nu a supravieţuit nici măcar până la prima competiţie de nominalizare la nivel de stat. "Dacă va face campanie aşa cum a mai făcut, atunci ştiţi, bănuiesc că nu va fi prea dură", a spus el.

Fostul preşedinte şi-a arătat diponibilitatea de a se confrunta cu Harris în dezbateri directe.

Trump a mai spus că se va întâlni vineri în Florida cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care urmează să se adreseze Congresului SUA miercuri.

O ascensiune rapidă

Harris a reuşit să-şi consolideze rapid sprijinul partidului democrat după ce Biden, în vârstă de 81 de ani, şi-a abandonat campania de realegere sub presiunea membrilor proeminenţi ai partidului, îngrijoraţi de capacitatea sa de a-l învinge pe Trump, în vârstă de 78 de ani, sau de a servi pentru încă un mandat de patru ani.

Ea şi-a asigurat nominalizarea încă de luni seara, obţinând promisiuni că o vor vota de la majoritatea delegaţilor care, la convenţia partidului de luna viitoare, vor stabili candidatul.

Majoritatea congresmenilor democraţi s-au aliniat în spatele candidaturii sale, inclusiv liderii partidului din Senat şi Cameră, Chuck Schumer şi Hakeem Jeffries, care au anunţat marţi că o susţin pe Harris în cadrul unei conferinţe de presă comune.

Controlul ambelor camere ale Congresului va fi, de asemenea, pus în joc în alegerile din noiembrie, iar democraţii se confruntă cu o luptă dificilă în încercarea de a-şi proteja majoritatea din Senat, deoarece apără mai multe locuri în statele care îl susţin pe Trump. Fără o majoritate în Congres, lui Harris i-ar fi greu să îşi atingă multe dintre obiective, în special în ceea ce priveşte controlul armelor şi avortul.

Ascensiunea lui Harris remodelează dramatic un scrutin în care mulţi alegători au fost nemulţumiţi de opţiunile pe care le au. Fiind prima femeie de culoare şi prima americancă de origine asiatică care ocupă funcţia de vicepreşedinte, Harris ar intra în istorie ca prima femeie aleasă preşedinte al Statelor Unite.

Wisconsin face parte dintr-o tripletă de state denumită Rust Belt, împreună cu Michigan şi Pennsylvania, care sunt esenţiale pentru şansele democraţilor de a-l învinge pe Trump.

"Există independenţi şi tineri cărora nu le-a plăcut ce opţiuni au la dispoziţie, iar Harris are o şansă de a-i câştiga", a declarat Paul Kendrick, director executiv al grupului democrat Rust Belt Rising.

Alyssa Wahlberg, de 19 ani, preşedinte al Whitewater College Democrats, a declarat că Harris a reenergizat tinerii votanţi, în special femeile care doresc ca Harris să scrie istorie în SUA.

Biden, confruntat cu îngrijorări legate de starea sa de sănătate şi de persistenţa preţurilor ridicate care afectează finanţele gospodăriilor americanilor, a pierdut teren în faţa lui Trump în sondajele de opinie, în special în statele de dispută, care ar putea decide alegerile, inclusiv Arizona şi Nevada.

Un contestatar

În timp ce un val de democraţi seniori s-au aliniat în spatele lui Harris, grupul pentru justiţie rasială Black Lives Matter a contestat marţi mişcarea rapidă a partidului.

BLM a solicitat organizarea unor alegeri primare naţionale virtuale înainte de Convenţia Naţională Democrată din 19-22 august din Chicago, unde partidul îşi va desemna oficial candidatul. "Cerem Comitetului pentru reguli să creeze un proces care să permită participarea publicului la procesul de nominalizare, nu doar o nominalizare de către delegaţii partidului", a declarat Black Lives Matter într-o declaraţie pentru Reuters.

Preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Jaime Harrison, a declarat într-un interviu acordat emisiunii "Today" de la NBC, că partidul trebuie să acţioneze rapid pentru a introduce candidatura pe buletinele de vot din toate cele 50 de state şi că alegerea candidatului pentru vicepreşedinţie trebuie făcută până la 7 august.

Printre potenţialii coechipieri ai Kamalei Harris se numără guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, secretarul american al transporturilor, Pete Buttigieg, guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, senatorul de Arizona Mark Kelly, guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker, guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, şi guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, potrivit unor persoane familiarizate cu discuţiile interne.

Sondaj: Kamala Harris vs. Donald Trump

Harris a reuşit să-l devanseze pe Trump cu 44% la 42% în rândul alegătorilor înregistraţi într-un sondaj naţional Reuters/Ipsos, efectuat luni şi marţi, după ce Biden a renunţat duminică la competiţie şi a susţinut-o pe Harris ca succesor al său. Un sondaj Reuters/Ipsos de săptămâna trecută îl arăta pe Biden, înainte de a-şi încheia campania, în urma lui Trump cu o diferenţă marginală de două puncte procentuale.

Ambele sondaje s-au încadrat în marja de eroare de 3 puncte procentuale, dar rezultatele ar putea semnala o mişcare timidă în direcţia democraţilor şi ar putea sugera că apariţia candidaturii lui Harris a atenuat orice impuls pe care Trump spera să îl obţină de la Convenţia Naţională Republicană desfăşurată săptămâna trecută, tot în Milwaukee, unde a primit oficial nominalizarea pentru a fi candidatul partidului în alegerile prezidenţiale.

Biden a anunţat pe X că va ţine un discurs miercuri seara în Biroul Oval în care va explica decizia sa de a-şi încheia campania. El s-a întors la Washington marţi, după ce a petrecut mai multe zile izolat acasă, din cauza COVID-19. Preşedintele a fost testat negativ şi nu mai are simptome, a declarat marţi medicul Casei Albe într-o scrisoare.

Ieşirea dramatică din scenă a lui Biden a urmat supravieţuirii la limită a lui Donald Trump unei tentative de asasinat, la 13 iulie, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la deficienţele de securitate ale Secret Service. Directorul agenţiei, Kimberly Cheatle, a demisionat marţi.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Ce vrea vrea să schimbe Kamala Harris în Statele Unite, dacă americanii o vor alege ca președinte. Promisiunea făcută
Ce vrea vrea să schimbe Kamala Harris în Statele Unite, dacă americanii o vor alege ca președinte. Promisiunea făcută

"Vreau să unific partidul democrat, și națiunea americană, și să-l înving pe Donald Trump.” Este obiectivul declarat, al Kamalei Harris, care își începe campania în noua sa calitate, cea de candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat.

Cum a devenit Kamala Harris noul sac de box al Rusiei. „Trompetele” lui Putin, atac rasist la adresa vicepreședintelui SUA
Cum a devenit Kamala Harris noul sac de box al Rusiei. „Trompetele” lui Putin, atac rasist la adresa vicepreședintelui SUA

Ieşirea lui Joe Biden din cursa pentru alegerile prezidenţiale a luat prin surprindere inclusiv Moscova. Şi în timp ce Kremlinul mimează indiferenţa, propagandiştii săi îşi desfăşoară întregul arsenal rasist şi sexist la adresa Kamalei Harris.

Ce șanse are Kamala Harris să devină prima femeie președinte al Statelor Unite. Datele surprinzătoare ale caselor de pariuri
Ce șanse are Kamala Harris să devină prima femeie președinte al Statelor Unite. Datele surprinzătoare ale caselor de pariuri

Odată cu ieșirea lui Joe Biden din cursa prezidențială din SUA din 2024, datele privind pariurile arată că vicepreședintele Kamala Harris câștigă teren. Dar, în ciuda creșterii șanselor, Donald Trump rămâne în frunte.

Beyoncé i-a dat acordul Kamalei Harris pentru a folosi melodia
Beyoncé i-a dat acordul Kamalei Harris pentru a folosi melodia "Freedom" în campania pentru alegerile prezidenţiale

Beyoncé a autorizat-o pe Kamala Harris, care candidează pentru a-l înlocui pe Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA, să folosească melodia "Freedom", lansată în 2016 împreună cu Kendrick Lamar, pe parcursul campaniei sale, potrivit CNN.

Kamala Harris a strâns 81 de milioane de dolari din donații în primele 24 de ore de la anunțul privind înscrierea în cursă
Kamala Harris a strâns 81 de milioane de dolari din donații în primele 24 de ore de la anunțul privind înscrierea în cursă

Vicepreședintele SUA Kamala Harris are sprijinul unui număr suficient de delegați democrați pentru a câștiga nominalizarea partidului pentru președinție, conform estimării delegaților CNN.

Recomandări
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Autoritățile, luate din nou pe nepregătite de inundații. Jumătate dintre barajele din țară funcționează fără autorizație
Autoritățile, luate din nou pe nepregătite de inundații. Jumătate dintre barajele din țară funcționează fără autorizație

Bilanțul negru al inundațiilor care au lovit județul Galați a ajuns la 7 morți. Un bărbat care era dat dispărut a fost găsit fără viață. Sunt 21 de localități afectate în 4 județe din Moldova, iar peste 2.000 de oameni nu au nici acum curent electric.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.