Primele masuri dupa atentatul din trenul de la Paris. Analistii cred ca propunerile ar putea ingreuna transportul feroviar
Mai multe tari europene vor sporirea masurilor de securitate in trenurile europene, dupa atentatul dejucat saptamana trecuta la bordul unui tren de mare viteza, de pe ruta Amsterdam-Paris.
Subiectul a fost dezbatut de ministrii de Interne si de Transporturi din noua state, intr-o reuniune, la Paris. Printre masurile luate in calcul sunt verificarea bagajelor la urcare, exact ca in aeroporturi, sau obligativitatea de a te legitima atunci cand iti cumperi bilet de tren.
Scenele surprinse saptamana trecuta la bordul unui tren de mare viteza, care circula intre Amsterdam si Paris, au starnit ingrijorare peste tot in Europa. In imagini vedem cum trei tineri americani, doi puscasi marini si un student, cu ajutorul unui britanic, imobilizeaza un individ la bustul gol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este vorba despre marocanul Ayoub El-Khazzani, in varsta de 25 de ani. Barbatul, inarmat cu un Kalashnikov, un pistol si un cutter, se pregatea sa lanseze un atac asupra pasagerilor.
Suspectul a fost inculpat zilele trecute pentru terorism. Procurorul Frantei a descris incidentul drept un act premeditat si planuit in detaliu.
Incidentul a suscitat o dezbatere aprinsa privind siguranta in trenuri. Multi s-au intrebat cum de a reusit individul sa-si ascunda armele, munitia, dar si un recipient cu petrol la imbarcare, in gara olandeza.
Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne: "Trebuie sa vedem daca putem implementa un sistem similar celui din aeroporturi in cazul altor mijloace de transport."
O astfel de masura va fi greu de aplicat, cred analistii: "Sa verifici fiecare invidid atunci cand urca in tren, mai ales la ora de varf, nu este ceva fezabil. O sa coste prea mult, iar pasagerii vor fi nemultumiti."
Alte masuri luate in discutie sunt instalarea unor detectoare de metale in gari si sporirea numarului de politisti.
Franta a fost cea care a decis organizarea unei reuniuni de urgenta pe tema securitatii in trenuri. La discutii au fost invitati ministrii de interne si de transporturi din Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Olanda si Elvetia. Concluziile vor fi inaintate spre dezbatere unui grup de oficiali europeni, apoi ministrilor transporturilor din Uniunea Europeana.