Precizările MAE din Republica Moldova, privind transferul ambasadei la Ierusalim

25-07-2018 07:24


Ierusalim

Republica Moldova şi-ar putea muta ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, în schimb Israelul urmând să îşi deschidă ambasadă la Chişinău, anunţă presa israeliană. În prezent, R. Moldova are la Ierusalim un consulat onorific.

UPDATE 23.00 Republica Moldova a luat act de dezideratul pe care îl promovează statul Israel, dar nu a luat nicio decizie în privinţa transferului ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim, a declarat miercuri pentru portalul Deschide.md purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe moldovean, Valeriu Rusu, pe fondul informaţiilor apărute în presa israeliană şi preluate de media internaţionale potrivit cărora Chişinăul ar fi căzut de acord să-şi mute ambasada, potrivit Agerpres.

'În ultimul timp, am avut vizite ale reprezentanţilor de rang înalt ai statului Israel la care a fost abordat întregul spectru de subiecte inclusiv cel care se referă la activitatea misiunilor diplomatice. Ambasada Republicii Moldova se află la Tel Aviv şi activează în regim normal, asigură relaţiile dintre două state la toate nivelele', a afirmat reprezentantul MAE de la Chişinău.

Potrivit acestuia, 'diplomaţia israeliană promovează la toate nivelele subiectul relocării de la Tel Aviv la Ierusalim a ambasadelor acreditate'.

Chişinăul 'a luat act de acest deziderat, dar nu a luat o decizie în acest caz', a reiterat purtătorul de cuvânt Valeriu Rusu, precizând, totodată, că Republica Moldova şi-a declarat toată deschiderea faţă de o eventuală deschidere a unei ambasade israeliene pe teritoriul său.

În acest context, el a precizat că discuţiile privind transferul ambasadei au apărut după o întrevedere a reprezentanţilor Republicii Moldova şi Israelului, la care, însă, subiectul în cauză nu a fost abordat, potrivit Deschide.md.

Conform Israel National News, care citează Kan Radio, Moldova va fi următoarea ţară care îşi va reloca ambasada la Ierusalim, devenind astfel al cincilea stat care ia o astfel de decizie după SUA, Guatemala, Paraguay şi după ce şi Republica Cehă a făcut un anunţ similar

Sursa citată relatează că Yuval Rotem, director general în Ministerul de Externe israelian, este cel care a discutat acest subiect în cursul recentei sale vizite în Republica Moldova. De altfel, el scria pe Twitter, în 12 iulie, că a avut o întâlnire foarte fructuoasă cu ministrul de Externe Moldovean Tudor Ulianovschi, cu care a discutat bunele relaţii dintre cele două ţări şi modalităţi de intensificare a cooperării, precum şi teme regionale şi internaţionale..

Potrivit Kan Radio, Moldova a fost de acord să îşi deschidă ambasadă la Ierusalim cu condiţia ca Israelul să îşi deschidă ambasadă la Chişinău.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, Emanuel Nachshon, a confirmat că Rotem s-a aflat în vizită în Republica Moldova şi că subiectul legat de Ierusalim s-a aflat pe agenda discuţiilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO