Monstru marin din vremea dinozaurilor, insarcinat. Reptila nastea pui vii

Ultima actualizare: 27-10-2012 19:50
Fosila preistorica

Cercetatorii americani au rezolvat un mister de 200 de ani al unei fosile de plesiozaur. Reptila marina gigantica era pe punctul de a-si naste puiul acum 78 de milioane de ani, cand a murit.

Fosila acesteia a fost descoperita in urma cu 200 de ani in Kentucky, potrivit LiveScience.

Reptila a trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, in Mezozoic (in urma cu 251 - 65 de milioane de ani), si purta un fat destul de dezvoltat, cu coaste, cinci vertebre, bazin si oasele inotatoarelor formate.

"Aceasta este primul plesiosaur gestant pe care il cunoastem. El demonstreaza ca aceasta specie nastea pui vii si nu iesea pe uscat pentru a-si depune ouale", a spus cercetatorul Frank Robin O’Keefe de la Universitatea Marshall din Virginia.

"Lucrul cu adevarat interesant este marimea acestui pui. Este imens dupa standardele unei reptile, dupa standardele unui om sau dupa orice standarde folosite", a continuat cercetatorul.

Mama plesiozaur, din specia Polycotylus Latippinus, avea o lungime de 4,7 metri si purta un fat de 1,5 metri.

"Acest animal nu era gata de nastere. Era dezvoltat doar doua treimi. Ar fi trebuit sa fie de 2 metri ca sa se nasca", a mai spus O’Keefe.

Aceasta nu este singura reptila din acea perioada care nastea pui vii. Insa, de obicei, reptilele din Mezozoic dadeau nastere la mai multi pui deodata, de dimensiuni mai mici.

Potrivit paleontologilor, este posibil ca aceste animale sa fi trait in grupuri, pentru a se ocupa de pui.

"Cercetatorii banuiau de mult timp ca morfologia plesiozaurilor nu le permitea acestora sa iasa din ocean pentru a-si depune ouale pe sol", a explicat O'Keefe.

"Lipsa oricarui indiciu privind acest lucru era inexplicabila, iar aceasta fosila si embrionul ei permit pentru prima data elucidarea misterului", a mai spus acesta.

Pana acum, oamenii de stiinta nu au stiut cum sa explice "fosila din interiorul fosilei". Multi dintre ei au concluzionat initial ca ar fi vorba despre o reptila mai mica, inghitita de plesiozaur. Insa, dupa cercetari minutioase, au ajuns la concluzia ca este vorba despre un fat.

Plesiozaurii nu au niciun descendent in viata cunoscut, insa erau foarte intalniti in oceanele planetei in epoca in care au disparut dinozaurii, in urma cu 65 de milioane de ani.

Fosila este expusa la Muzeul de Istorie Naturala din Los Angeles.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO