Reportaj Euronews despre cum se văd protestele anticorupție dintr-un sat sărac din Giurgiu

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 21 Noiembrie 2017 14:43
Categorie: Internaţional
giurgiu, reportaj, euronews, proteste anticoruptie,

Euronews a publicat un reportaj din Singureni, Giurgiu, unul dintre ”cele mai sărace sate din România”.

Recentele proteste anticorupție, din marile orașe, nu-și găsesc susținere în zona rurală a României, se arată într-un reportaj publicat de Euronews.

Ecoul protestelor anticorupție de a începutul lunii din București de abia s-au auzit în Singureni, Giurgiu, unde îndemnnul contra corupției pare mult mai îndepărtat decăt cei aproape 40 de km care separa satul de centrul politic al țării.

Florica Trandafir in Singureni

Potrivit primarului, Singureni este unul dintre cele mai sărace sate din România, unde oamenii, 40% dintre ei persoane în vârstă, supraviețuiesc datorită ajutoarelor sociale.

Florica Trandafir, 67 de ani, a votat în decembrie anul trecut cu PSD. A văzut la televizor știri despre protestele recente, însă nu știe exact ce au cerut protestatarii: ”Nu știu mult. Nu mă uit. Seara mă culc”, a spus ea pentru Euronews.

Singureni, Romania

A lucrat timp de 6 ani într-o fabrică de încălțăminte, înainte de nașterea celor 5 copii ai ei. Acum 2 dintre ei trăiesc în Spania, cu familiile, la fel ca alți 3,4 milioane de români care au emigrat, potrivit unui raport al ONU, din 2016.

Florica și soțul ei trăiesc din pensia lui de 520 de lei pe lună (111 de euro). ”Nu am pensie, nu am nimic. Nici ajutoare sociale. Știți ce mi-a spus primarul? Să divorțez de soț - atunci pot să primesc ajutor social. Dumnezeu știe cum trăim din banii aștia... Când rămânem fără bani, fac pâine, mămăligă”, a povestit ea.

Primarul, Marian Patuleanu, a făcut parte în trecut din opoziția liberală, dat a trecut în tabăra social democraților care i-a dat acces la fonduri europene pentru drumuri și școli: ”Nu sunt de acord cu multe lucruri. Asta nu înseamnă că trebuie să ies în stradă să protestez. Restul țării? Nu sunt mulți cei care protestează, cred că ei sunt mulțumiți cu ce se întâmplă.” spune el.

Singureni, Romania

Dumitru Costache, 41, muncitor în construcții, acum șomer, nu are nici el timp de proteste. A votat cu PSD. ”Ne preocupă prețurile care cresc în magazine. Corupția nu ne interesează. Este corupție peste tot în lume. Toți aleargă după bani” spune el.

Cătălin Olteanu, 31 de ani, muncitor petrolier, nu susține guvernul, însă nu este impresionat de protestatari.”Nu câștig nimic din vot. Prețurile ne afectează pe toți. Asta este. Românii sunt obișnuiți cu viața grea.”

Notă discordantă în sat face Tudor Puiu, 50 de ani, care a lucrat ca taximetrist în București timp de 30 de ani. ”Protestele sunt un lucru bun. Nu mai merge așa. Sunt numai hoți care își bat joc de popor. Corupție peste tot. N-am votat anul trecut pentru că m-am săturat de ei.”

Constanța și Constantin Anton, ambii de 79 de ani, foști muncitori la CAP, nu-i sprijină nici ei pe protestatari, în schimb sunt nostalgici după comunism: ”Nu a fost niciun partid mai bun decât cel comunist, avea grijă de toată lumea, te luau de pe stradă ca să-ți dea loc de muncă. Aștia ce-au făcut? Au distrus fabrici, au distrus tot.”
 

Singureni, Romania

giurgiu, reportaj, euronews, proteste anticoruptie, Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Euronews

Filmul protestelor de duminică seara: Sute de persoane, din nou în stradă
Filmul protestelor de duminică seara: Sute de persoane, din nou în stradă
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
Un bărbat și-a riscat viața să ajute o șoferiță blocată pe calea ferată. Imagini șocante
Prima imagine cu copilul căzut de 8 zile într-un puț, în Spania. Ce indicii au salvatorii
Un bărbat a fost pus sub acuzare pentru folosirea unei drone deasupra aeroportului Heathrow
Cel mai bătrân om din lume a murit în somn. Câți ani avea japonezul
Momentul exploziei care a ucis 73 de oameni în Mexic. Imaginile filmate înainte
Panică într-un avion care zbura spre Dubai. Pasagerii acuzau că se sufocă: ”Se făcuse verde”
victor page
Momentul în care un fost sportiv a atacat o fată de 17 ani, vrând să o violeze. VIDEO
”Afacerea” ilegală pusă în practică de o studentă. Ce a făcut cu zeci de cai
Caii au fost de partea legii. Cum a fost prins de polițiști un suspect fugar
Creștinii ortodocși de rit vechi au sărbătorit Boboteaza cu băi în ape înghețate
O bombă a explodat într-o mașină, lângă un tribunal din Irlanda de Nord. FOTO/VIDEO
Patinatoare sud-coreene îşi acuză foştii antrenori că le-au bătut şi le-au abuzat sexual