Regina Elisabeta, fara pasaport in 120 de tari
In aproape sase decenii de cand este regina, Elisabeta a facut mai mult de 120 de vizite in strainatate, toate fara sa detina pasaport.
Motivul pentru care s-a intamplat acest lucru? Pasapoartele britanice sunt emise in numele ei, regina neavand nevoie de un asemenea document, relateaza Times Online.
Ca sef al Commonwealth-ului, regina s-a deplasat in toate colturile fostului Imperiu Britanic. Cu toate acestea, sunt anumite spatii ramase nevizitate pe harta lumii, inclusiv cateva chiar aproape de propriul stat. Niciun monarh britanic nu a vizitat Dublinul dupa vizita regelui George al V-lea, in 1911. Pe atunci, Irlanda inca apartinea Coroanei britanice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernele de la Londra si Dublin au colaborat si au facut eforturi pentru a rezolva chestiunea Irlandei de Nord, iar tensiunile dintre britanici si irlandezi au scazut considerabil. La sfarsitul anilor '90, o vizita din partea Reginei parea foarte probabila, iar printul de Wales a facut o calatorie de patru zile in Irlanda.
Printul de Wales a fost primit cu caldura la Dublin si, in ciuda unor incidente minore, totul s-a desfasurat intr-o atmosfera relaxata. Din pacate, procesul de pace din anii urmatori a avut o evolutie sinuasa, iar vizita reginei in Irlanda a devenit o idee care si-a pierdut din consistenta. In prezent, dupa ce chestiunea Ulster a fost rezolvata, in 1998, venirea reginei la Dublin pare sa fie din nou posibila.
Regina Elisabeta a II-a a calatorit prin toata Uniunea Europeana, cu o singura exceptie. Nu a fost niciodata in Grecia, tara care l-a exilat pe tatal sotului ei, in 1921, si a carei junta militara l-a fortat sa abdice pe ultimul rege al Greciei, Constantin. Acesta traieste in prezent in Londra si este un prieten apropiat al familiei regale.
O tara importanta ramasa nevizitata este Israelul. Regina considera aceasta regiune ca fiind mult prea riscanta din punctul de vedere al securitatii. Printul consort Philip a facut deja mai multe vizite private la mormantul mamei sale, care a adapostit mai multi evrei greci in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a fost inmormantata pe Muntele Maslinilor din Ierusalim.
Vizitele oficiale sunt de doua tipuri, vizite de stat - in tarile in care regina nu este si seful statului respectiv - si vizite regale - in tarile in care regina este seful statului. In cazul vizitelor de stat, gazda reginei este o persoana cu o functie echivalenta: un monarh sau un presedinte. In cazul vizitelor regale, regina va fi primita de un reprezentant al Coroanei si de un membru important al liderilor locali.