Regele Iordaniei califica situatia creata de gruparea SI drept un "al treilea Razboi Mondial"

Ultima actualizare: 05-03-2015 06:57
Regele Abdullah al Iordaniei

Regele Abdullah al Iordaniei a declara ca lumea occidentala si cea araba trebuie sa reactioneze impreuna la amenintarea reprezentata de grupul Stat Islamic, apreciind ca este vorba despre un "al treilea Razboi Mondial".

Regele Iordaniei a apreciat ca presedintele american Barack Obama are dreptate cand spune ca membrii gruparii Stat Islamic nu ar trebui numiti extremisti islamisti, pentru ca ei cauta o legitimitate in interiorul Islamului, pe care nu o au. "Acesti oameni vor sa fie numiti extremisti. Adica, ei considera acest lucru un semn de onoare", a afirmat el. "Nu, noi suntem musulmani, nu stiu ce sunt acesti oameni, dar cu siguranta nu au nici o legatura cu religia noastra", a adaugat suveranul, intr-un interviu acordat CNN.

Intrebat cum ar trebui sa raspunda Occidentul, sau daca raspunsul ar trebui sa fie unul exclusiv arab, sau musulman sau occidental, Abdullah a afirmat ca raspunsul ar trebui sa fie unit. "Le-am spus atat liderilor din lumea araba cat si celor din toata lumea, acesta este un al treilea Razboi Mondial prin alte mijloace, care aduce alaturi musulmani, crestini si alte religii in aceasta lupta a generatiilor in care trebuie sa fim toti, impreuna. Deci nu este o lupta occidentala. Este o lupta in interiorul Islamului", a precizat el.

In legatura cu inregistrarea video difuzata de SI care prezenta executia unui pilot militar iordanian, regele a apreciat ca scopul jihadistilor este sa intimideze, sa sperie, insa efectul obtinut a fost contrar, iordanienii fiind motivati sa se mobilizeze.

Intrebat ce reactie a avut dupa ce a vazut inregistrarea video cu executia pilotului iordanian, regele Abdullah a precizat ca nu a vazut imaginile. "Multi dintre noi au refuzat sa vada ceea ce cred ca este propaganda. Desigur, am primit o informare detaliata despre ce s-a intamplat. Nu am putut sa nu vedem imagini in ziare. Dezgust, tristete pentru familie", a afirmat suveranul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO