Ce a povestit un fost luptator SI despre John Jihadistul: Este un personaj singuratic si rece

Ultima actualizare: 05-03-2015 06:57
John Jihadistul

Luptatorul gruparii SI cunoscut drept "John Jihadistul" este un personaj singuratic si rece, care sta la distanta de alti membri ai organizatiei, a declarat Abu Ayman, un fost militant SI care l-a intalnit pe acesta in Siria, relateaza BBC News Online.

BBC a vorbit cu Ayman, care l-a intalnit pe Mohammed Emwazi, britanicul cunoscut drept "John Jihadistul", in urma cu aproximativ doi ani cand a ajuns in Siria. Spre deosebire de alti britanici, Emwazi voia sa apara in inregistrarile video ale gruparii jihadiste, afirma acesta.

Cand s-au cunoscut, Abu Ayman si Mohammed Emwazi erau simpli militanti in gruparile islamiste care luptau impotriva regimului sirian. Luptatorii straini, multi dintre ei britanici, s-au strans intr-un oras numit Atmeh, din nordul Siriei. Atmeh era o tabara de refugiati pe un deal, dar jihadistii au ocupat mai multe case din apropiere si locuiau confortabil. Britanicii vorbeau despre "jihadul de cinci stele".

Abu Ayman a vizitat "casa britanica" de cateva ori, precizand ca Mohammed Emwazi i s-a parut ciudat de la inceput. "Era rece. Nu vorbea mult. Nu ni se alatura la rugaciuni (...). Se ruga doar cu prietenii lui. Ceilalti frati britanici se rugau cu noi, dar el era ciudat", a declarat acesta.

"Ceilalti frati britanici salutau cand ne intalneam pe strada, dar el isi intorcea privirea. Luptatorii britanici intotdeauna stateau impreuna, dar el nu li se alatura", a adaugat fostul jihadist.

In ceea ce priveste modul in care Emwazi a devenit "John Jihadistul", Ayman a afirmat ca gruparea "Stat Islamic are psihologi profesionisti". "Ei stiu pe cine sa aleaga dintre luptatori si cum sa-i faca faimosi. Nu era nimic special la John Jihadistul, oricine putea deveni ca el". "Emirii dau ordine si in schimb esti promovat. Multi frati s-au alaturat SI pentru arme noi, arme luxoase, pentru a conduce jeep-uri mai bune si pentru a se lauda", a continuat el.

Intrebat ce cred ceilalti camarazi despre "John Jihadistul", Ayman a povestit ca "unii il adora. Unii s-au alaturat SI dupa ce l-au vazut si l-au admirat. il considera un exemplu". "Altii cred ca este folosit de SI. Este o celebritate pentru a atrage frati musulmani din Europa", a mai spus acesta. Potrivit unor surse, gruparea islamista acorda o importanta deosebita mentinerii lui "John Jihadistul" in siguranta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO