Referendum în Belarus: Lukașenko a primit noi puteri, iar țara a renunțat la neutralitatea nucleară
Peste 65% dintre belaruşi au votat, duminică, în favoarea amendamentelor la Constituţie prin care președintele Alexandr Lukașenko primește puteri mai mari. De asemenea, referendumul din Belarus are ca rezultat și renunțarea la neutralitatea nucleară.
Problema ce a fost supusă la vot viza adoptarea sau nu a acestor amendamente ce ar permite întărirea puterilor lui Lukaşenko, 67 de ani, care conduce Belarus cu o mână de fier din 1994.
Potrivit preşedintelui Comisiei electorale centrale, Igor Karpenko, doar 10,07% dintre belaruşii care s-au exprimat la referendum au votat împotrivă. Potrivit aceleiaşi surse, rata de participare a fost de 78,63%.
Printre schimbările propuse se numără o imunitate judiciară pe viaţă pentru foştii preşedinţi şi introducerea unei limite de două mandate pentru succesorii lui Lukaşenko. Deşi textul Constituţiei nu prevedea o astfel de limită înainte, ea se va aplica începând cu intrarea în funcţie a unui nou preşedinte, ceea ce i-ar permite lui Lukaşenko să rămână la putere până în 2035 dacă va fi reales în 2025.
De asemenea, în noua versiune a Constituţiei, dispare obligaţia ca Belarus să rămână "zonă fără nuclear". Acest articol va fi înlocuit prin altul ce exclude "o agresiune militară de pe teritoriul" belarus.
Referendumul din Belarus a avut loc într-un moment în care Ucraina vecină este pradă unei invazii ruse declanşate pe 24 februarie, în timp ce negocieri între ruşi şi ucraineni, anunţate de ambele părţi, ar urma să aibă loc la frontiera belarusă.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE