Recursul Iuliei Timosenko a fost respins de Curtea de Casatie din Ucraina. UE e "profund dezamagita"

Iulia Timosenko

Curtea de Casatie din Ucraina a respins recursul fostului premier Iulia Timosenko si a confirmat, astfel, condamnarea ei la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere.

Aflata in detentie de un an, Timosenko a fost condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere in semnarea unui contract de gaze cu Rusia, considerat dezavantajos pentru tara in perioada in care era premier.

UE si-a exprimat regretul miercuri fata de confirmarea de catre Curtea de Casatie a condamnarii la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere a fostului premier Iulia Timosenko, declarandu-se "profund dezamagita" ca aceasta decizie o impiedica sa participe la viitoarele alegeri, relateaza AFP.

"Am luat nota cu regret respingerea apelului"
si "suntem profund dezamagiti de consecintele situatiei actuale", in care personalitati importante din cadrul opozitiei sunt "impiedicate sa se prezinte in alegerile parlamentare, in urma unor procese care nu au respectat normele internationale in materie de proceduri echitabile, transparente si independente", a subliniat Michael Mann, un purtator de cuvant UE insarcinat cu Afaceri Europene.

UE a indemnat "autoritatile ucrainene sa adopte masuri concrete pentru atacarea problemelor sistemice din cadrul sistemului judiciar" si "atacarea efectelor justitiei selective, inclusiv in cazul doameni Timosenko, al (fostului ministru de Interne, Iuri) Lutenko si al altora", a precizat Mann.

Curtea de casatie ucraineana a confirmat miercuri condamnarea lui Timosenko, in octombrie, la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, dupa ce aceasta a semnat un contract in domeniul gazelor naturale cu Rusia considerat dezavantajos pentru tara sa.

Citește și
assange
Avocatul lui Assange:Promit o "mare surpriza" in cazul clientului meu. Reactia autoritatilor suedeze
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Acest caz a provocat o grava criza in relatiile dintre Kiev si Occident, care denunta motivatii de natura politica si reclama eliberarea opozantei, impiedicata sa se prezinte la alegerile legislative de la 28 octombrie.

La inceputul lui august, Comisia Electorala Centrala ucraineana a refuzat sa o inregistreze pe Iulia Timosenko pe prima pozitie a listei principalei aliante a opozitiei, refuz motivat prin evocarea cazierului judiciar al opozantei. Iuri Lutenko, un alt lider al opozitiei condamnat de catre justitia ucraineana, se afla pe pozitia a cincea a listei.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
SENTINTA in cazul Breivik: 104 ZILE de inchisoare pentru fiecare VICTIMA
SENTINTA in cazul Breivik: 104 ZILE de inchisoare pentru fiecare VICTIMA

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane in Norvegia, a pregatit comentarii pe care intentioneaza sa le faca dupa citirea verdictului in procesul sau, a anuntat avocatul acestuia, Geir Lippestad.

Avocatul lui Assange:Promit o
Avocatul lui Assange:Promit o "mare surpriza" in cazul clientului meu. Reactia autoritatilor suedeze

Un avocat al lui Julian Assange a promis o "mare surpriza" in cazul presupuselor violuri comise in Suedia pentru care este urmarit fondatorul WikiLeaks.

Assange, de la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra,catre SUA:Incetati vanatoarea de vrajitoare
Assange, de la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra,catre SUA:Incetati vanatoarea de vrajitoare

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a aparut pentru prima data public, duminica, la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.