Record istoric de inundații în China. O uriașă statuie a lui Buddha, veche de mii de ani, amenințată

Ultima actualizare: 19-08-2020 11:24

Inundaţiile înregistrate în secţiunile din amonte ale râului Yangtze din China au forţat autorităţile să evacueze marţi peste 100.000 de persoane şi ameninţă o uriaşă statuie a lui Buddha, cu o vechime de 1.200 de ani, informează Reuters.

Personalul, poliţia şi voluntarii au folosit saci de nisip în încercarea de a proteja cea mai mare statuie a lui Buddha de piatră din lume - Marele Buddha din Leshan- din provincia sud-vestică Sichuan, în condiţiile în care apa a depăşit pentru prima dată din 1949 nivelul degetelor uriaşei statui, cu o înălţime de 71 de metri, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, transmite Agerpres.

Provincia Sichuan, unde se află o mare parte din secţiunea din amonte a Yangtze, a ridicat în premieră alerta de inundaţii la cel mai înalt nivel, marţi, după revărsarea râurilor şi inundarea satelor şi terenurilor agricole.

Comisia pentru supravegherea Yangtze a instituit o alertă roşie marţi seara, precizând că nivelul apelor este aşteptat să depăşească la unele staţii de monitorizare nivelurile "garantate" de protecţie împotriva inundaţiilor cu peste 5 metri.

Proiectul Celor Trei Defilee, o instalaţie hidroelectrică masivă realizată şi pentru a ţine sub control inundaţiile de pe Yangtze, ar urma să primească până la 74.000 de metri cubi de apă pe secundă miercuri, cea mai mare cantitate de când a fost construit, a informat Ministerul Resurselor de Apă din China.

Alertă de inundaţii fără precedent după creşterea nivelului fluviului Yangtze
 

Nivelurile celui mai mare fluviu din China, Yangtze, şi ale câtorva dintre afluenţii lui au atins cota de pericol după mai multe zile de ploi torenţiale, ceea ce a condus la evacuarea a zeci de mii de locuitori şi instituirea unui nivel de alertă fără precedent, informează marţi Reuters.

China s-a confruntat cu cantităţi neobişnuit de mari de precipitaţii sub formă de ploaie în acest sezon de inundaţii, cele mai grav afectate fiind regiuni din sud-vestul şi centrul bazinului Yangtze.

Ministerul Apelor a anunţat luni că 38 de afluenţi ai Yangtze situaţi în amonte au depăşit cota de atenţionare, 19 atingând cota de pericol.

Provincia sud-vestică Sichuan, unde se află mare parte din secţiunea din amonte a Yangtze, a ridicat în premieră alerta de inundaţii până la cel mai înalt nivel, după revărsarea râurilor şi inundarea satelor şi terenurilor agricole.

În bazinul râului Qingyi, afluent aferent sectorului în amonte al Yangtze, a fost consemnată cea mai gravă situaţie de inundaţii din ultimul secol, potrivit autorităţii pentru gestionarea urgenţelor din Sichuan, edilii din oraşul Yaan fiind nevoiţi să evacueze peste 36.000 de persoane după revărsarea apelor, luni.

În bazinele Yangtze şi Huai au fost consemnate cele mai mari cantităţi de precipitaţii de la debutul înregistrărilor, în 1961, au indicat autorităţile.

Nu mai puţin de 634 de cursuri de apă din întreaga ţară au depăşit cotele oficiale de inundaţii.

Până săptămâna trecută, 63 de milioane de persoane au fost afectate de inundaţii, o creştere cu 12,7% prin comparaţie cu media ultimilor cinci ani, a declarat viceministrul Zhou Xuewen din cadrul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Costul pagubelor economice directe a atins 179 miliarde de yuani (25,82 miliarde dolari), cu 15,5% mai mult decât media ultimilor cinci ani, a precizat oficialul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO