Rebelii dau ultima batalie pentru Tripoli. Obama: "Libia scapa de un tiran"

Dată publicare: 22-08-2011 07:47
Dată actualizare: 31-10-2012 20:47


Libia

Unul dintre liderii insurgentilor libieni a avertizat, luni dimineata, ca ofensiva pentru cucerirea capitalei Tripoli nu s-a incheiat, iar in oras inca mai exista puncte de rezistenta ale fortelor loiale colonelului Muammar Ghaddafi.

"Va avertizez ca inca mai exista puncte de rezistenta in Tripoli si in jurul capitalei", a afirmat Mahmoud Jibril, intr-o interventie transmisa de televiziunea opozitiei, al-Ahrar.

"Trebuie sa fiti constienti ca unele grupuri de rezistenta vin dinspre est si trebuie sa fiti prudenti. Lupta nu s-a incheiat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, in cateva ore victoria noastra va fi totala", a adaugat el.

Liderul libian, Muammar Ghaddafi, trebuie sa recunoasca faptul ca nu mai controleaza Libia si trebuie sa renunte la putere, a declarat, luni, presedintele american, Barack Obama.

"Regimul Ghaddafi da semne de prabusire. Poporul libian demonstreaza ca dorinta universala de demnitate si libertate este mult mai puternica decat pumnul de fier al unui dictator", a adaugat Obama, potrivit unui comunicat dat publicitatii de Casa Alba, citat de CNN

"Cel mai sigur mod de a pune capat varsarii de sange este simplu: Muammar Ghaddafi si regimul sau trebuie sa recunoasca faptul ca regimul s-a incheiat", a afirmat el, adaugand ca "Tripoli scapa de sub conducerea unui tiran".

"Intr-un moment de cotitura istoric, Consiliul National de Tranzitie trebuie sa demonstreze in continuare capacitatea de conducere necesara pentru a administra tara, intr-o perioada de tranzitie, prin respectarea drepturilor poporului libian, evitarea situatiilor soldate cu victime, protejarea institutiilor statului libian si o tranzitie catre o democratie corecta, care sa includa intreg poporul libian", a adaugat presedintele american.

El a afirmat ca "viitorul Libiei se afla acum in mainile poporului libian", iar Statele Unite vor continua sa coopereze cu Consiliul National de Tranzitie. "Vom insista in continuare ca drepturile de baza ale poporului libian sa fie respectate. Si vom colabora in continuare cu aliatii si partenerii nostri din comunitatea internationala, pentru a proteja poporul Libiei si a sustine o tranzitie pasnica spre democratie", a afirmat Barack Obama.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO