Insurgentii au patruns in Tripoli. Fiul lui Muammar Ghaddafi a fost capturat de rebeli

22-08-2011 00:03
Sursa: Mediafax/ AFP/ Reuters

Rebeli libieni

Rebelii l-au capturat pe fiul lui Muammar Ghaddafi, Saif Al-Islam, potrivit informatiilor primite de televiziunea Al Jazeera. "Confirmam ca trupele rebele l-au capturat pe Saif, insa acesta nu va pati nimic pentru ca trebuie sa fie judecat".

"Cea mai sigura cale de a stopa varsarea de sange este simpla: Muammar Ghaddafi si regimul sau trebuie sa recunoasca ca pentru ei jocul s-a terminat. Ghaddafi trebuie sa trebuie sa accepte faptul ca nu mai controleaza Libia. El trebuie sa renunte la putere o data pentru totdeauna", a declarat Barack Obama intr-un comunicat emis de Casa Alba.

"Vom insista in continuare ca drepturile de baza ale poporului libian sa fie respectate Vom continua sa colaboram cu aliatii si partenerii nostri din comunitatea internationala, pentru a proteja oamenii din Libia si pentru a sustine o tranzitie pasnica spre democratie", a mai spus Obama.

De cealalta parte a baricadei, purtatorul de cuvand al lui Ghaddafi a declarat: "In 24 de ore, 1.300 de persoane au fost ucise la Tripoli,  iar regimul lui Ghaddafi este inca puternic si ca mii de voluntari si soldati sunt pregatiti sa lupte".

Sfarsitul lui Muammar Ghaddafi este "aproape", a apreciat duminica seara Guvernul britanic, dupa intrarea rebelilor in Tripoli.

Anterior, NATO declarase ca regimul Ghaddafi este pe cale sa se "prabuseasca", adaugand ca nu ia parte in niciun fel la ofensiva rebelilor libieni la Tripoli.

Insurgentii, veniti din zona muntoasa Nefoussa, au fost aclamati de multime, intr-o atmosfera euforica, potrivit unui corespondent AFP care ii insoteste.

Pe parcursul drumului, ei au fost insa implicati in numeroase confruntari violente cu fortele fidele regimului de la Tripoli. Martori oculari au afirmat ca insurgentii au patruns in capitala la Janzour, la periferia de vest a orasului.

Duminica dupa-amiaza, insurgentii preluasera controlul asupra unei cazarmi situate la "kilometrul 27" pe aceeasi sosea, echipandu-se cu arme si munitii. Cazarma era considerata drept cel mai important obstacol inaintea intrarii in capitala din directia Zawiyah.

Confruntarile cu fortele loiale regimului de la Tripoli s-au soldat cu mai multi raniti, insa rebelii nu au anuntat nici un bilant.

"Am ocupat baza, dar aceasta nu este securizata inca. Credem ca inca se mai afla persoane inarmate inautru", a declarat unul dintre reprezentantii combatantilor.

Sursa: Mediafax/ AFP/ Reuters, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO