Reacția MAE de la Moscova după închiderea Centrului Rus: Respingem acuzațiile. Demersul nu va rămâne fără răspuns

Zaharova Rusia
Profimedia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, respingem categoric acuzația că– Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă” și lansează un avertisment: Demersul nu va rămâne fără răspuns.

Maria Zaharova:”Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită „surpriză”.

Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel”.

„Activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură au fost și rămân orientate în primul rând spre consolidarea legăturilor culturale și umanitare dintre cele două țări. Centrul găzduiește evenimente culturale, educaționale și sociale – expoziții de artă, prezentări ale regiunilor rusești, forumuri, conferințe, saloane de carte, proiecții de filme, concerte. Am o întrebare pentru autoritățile române – ce este în neregulă cu asta? Propagandă în sensul de a înțelege cuvântul „promovare”? Când a fost vreodată rău? Propaganda este rea atunci când este o îmbinare a statelor și a presei independente. Atunci când prin intermediul presei independente unele organisme (statale sau non-statale), suprimând esența independentă a jurnalismului, încep să promoveze un singur punct de vedere, suprimând orice altceva. În acest sens, propaganda este inacceptabilă. Publicitatea ca element de propagandă este ceea ce „reprezintă” economia, relațiile publice și comunicarea strategică. Toate acestea sunt elemente de promovare a informațiilor despre ceva despre care ar fi util și interesant ca publicul să știe sau uneori pur și simplu profitabil. Trebuie să trasăm limite clare. Suntem obișnuiți ca tot ceea ce are legătură cu noi, cu Rusia (și acum și cu China), să fie răstălmăcit pentru a-i da o conotație negativă. Tot ceea ce au ei este în regulă”, a mai afirmat Maria Zaharova. 

În final, Zaharova lansează un avertisment: „Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns. Sunt sigur că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase”.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Activitatea Centrului Rus pentru Cultură şi Ştiinţă din România, suspendată

Centrul Rus pentru Cultură și Știință din România va fi închis definitiv. Anunțul a fost făcut, marți, de Ministerul Român de Externe.

Potrivit oficialilor, instituția, care teoretic organizează concerte, vizionări de film ori cursuri de limba rusă, ar fi propagat inclusiv pe pagina de Facebook mesaje de „dezinformare și disculpare a crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”. Vorbim despre „derapaje de o gravitate deosebită care s-au intensificat odată cu declanșarea războiului”, a mai transmis MAE.

Decizia a fost luată marți dimineață, după ce ministrul Bogdan Aurescu l-a convocat la sediul Ministerului de Externe pe ambasadorul Federației Ruse la București. Diplomatul a fost anunțat că Centrul Rus pentru Cultură și Știință din România va fi închis, și s-a acordat un termen de șase luni pentru a face asta. Centrul a fost inființat în 2013 dar inaugurat fizic doar în 2015. Acolo s-au organizat până acum concerte de muzică, vizionări de film, dar și cursuri de dans, pictură sau teatru în limba rusă. În ultimele luni, „centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”, a motivat MAE.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „Mă refer la activități organizate în centru și dacă ne uităm pe pagina de Facebook a centrului, putem să constatăm ușor care sunt temele și subiectele cu tentă propagandistică pe care le promova până în prezent acest centru. În special, în cursul anului trecut, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest tip de acțiune de propagandă și dezinformare s-a ampfilicat. Pentru că și înainte de declanșarea războiului au existat astfel de prezentări distorsionate ale realității. Există tot mai multe încercări prin care se dorește a se pune sub semnul întrebării inclusiv oportunitatea sprijinului pe care România îl acordă Ucrainei, ori noi nu trebuie să cădem în aceste capcane”.

Aflat în mijlocul Bucureștiului, la doi pași de Guvern, Centrul Rus este în continuare deschis și funcționează în acest moment cu un program normal, însă, activitatea va fi întreruptă până pe 20 august 2023, cel târziu.

Prof. Armand Goșu, expert în spațiul sovietic: „Centrul își încheie activitatea la fel de straniu cum și-a început activitatea. Uitați-vă la ce dată a fost înființat acel centru, la vreo zece luni, un an, după anexarea Crimeii, perioadă în care Rusia invadase Lugansk și Donețk. E foarte stranie decizia autorităților române de a permite înființarea unui centru la o sută de metri de Guvernul României, unde ani de zile s-a făcut propagandă, unde au venit foarte mulți studenți. Și România care e parte a Occidentului instituționalizat pare să fie ținta unor acțiuni ostile: spionaj, racolare de tineri, monitorizarea unor tineri adolescenți care poți fi încurajați să facă carieră, cu simpatii ascunse pro-ruse, care pot să facă carieră în România”.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Armata Israelului arată ce ar fi, de fapt, gropile comune dintr-un spital din Gaza
Armata Israelului arată ce ar fi, de fapt, gropile comune dintr-un spital din Gaza

Armata israeliană nu a îngropat palestinieni în gropi comune, ci a dezgropat și apoi îngropat la loc mai multe corpuri în căutarea ostaticilor luați de teroriștii Hamas, potrivit oficialilor de la Tel Aviv.

Senatul SUA avansează spre votul final proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina și Israel
Senatul SUA avansează spre votul final proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina și Israel

Senatul SUA a avansat un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan către votul final, pasul final înainte de a-l trimite la Casa Albă pentru ca Joe Biden să-l semneze.

Un câine teckel a mușcat-o de față pe o femeie, i-a smuls o bucată din obraz și a mâncat-o în fața ei
Un câine teckel a mușcat-o de față pe o femeie, i-a smuls o bucată din obraz și a mâncat-o în fața ei

O femeie mărturisește că viața ei a fost distrusă după ce câinele unei prietene a atacat-o din senin.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.