Războiul cu ploșnițele continuă în Franța. Firmele de dezinsecție sunt chemate tot mai des să facă curat în apartamente
În Franța, cu fiecare zi ce trece ia amploare isteria stârnită de invazia ploșnițelor atât în locuințele particulare cât și în spațiile publice.
Nu este, cu siguranță, prima epidemie de ploșnițe dintr-o țară dezvoltată, dar e probabil prima dată când nesuferitele insecte au infestat și presa care relatează pe larg implicațiile crizei.
Se înfiltrează, să târăsc, se ospătează cu sângele oamenilor când dorm și mai apar și prin cinematografe, trenuri și avioane. Ploșnițele sunt coșmarul care îi bântuie acum pe francezi eclipsând alte probleme.
În prima fază, năpăstuiții apelează la câini special antrenați să detecteze aceste insecte. Apoi aduc echipe de dezinsecție și se roagă să nu fie nevoie să arunce toată mobila sau hainele ori să-și renoveze complet locuințele.
Corespondent BBC: „Acesta este Cimex lecturalis, adică ploșnița de pat, cea mai comună. Interesant e că, dacă îmi pun degetul aici, pe unde intră un firicel de aer, ploșnițele încep să se agite. Vor sânge”.
Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului francez: „Încălzirea globală alimentează epidemia de ploșnițe din Occident și, mai cu seamă, țările vizitate de un număr mare de turiști”.
Daca eficiența dezinsecțiilor este discutabilă, pentru firmele care intervin afacerile sigur duduie.
Lucas Pradalier, 23, tehnician în combaterea dăunătorilor: „Volumul de solicitări este fenomenal, mai ales pe timp de vară. Imediat ce observă o mușcătură pe piele, oamenii nu mai stau să se dumirească dacă e vorba de ploșnițe ori altceva, ne sună imediat. În Franța sunt afectate una din zece gospodării, iar în Paris una din patru”.
Guvernul francez s-a văzut nevoit să lanseze apeluri la calm și promisiuni că va lua măsuri pentru a curma infestarea generală.
Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului francez: „Problema are efecte asupra sănătății, a economiei, transporturilor și turismului. Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare. Este și motivul pentru care mâine, vineri, va avea loc o ședință inter-ministerială la biroul premierului. Obiectivul este să punem la punct un răspuns rapid și eficient”.
Potrivit sociologilor, în țările dezvoltate oamenii sunt predispuşi să intre în panică mai repede din cauza ploşniţelor de pat. Însă, pericolul este mai mult psihologic decât fizic pentru că ploșnițele, numite cimex lectularis, sunt dezgustătoare și, din câte se ştie, nu transmit boli.