Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 6 aprilie. Cine sunt soldații care au comis masacrul din Bucea
"Mă tem că vom descoperi multe atrocități, comise de Rusia în Ucraina", a declarat, marți, șeful NATO. Este o reacție la imaginile înfioratoare, cu oameni uciși, care zac pe străzi sau în gropi comune în Bucea, lângă Kiev.
Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Totodată, Pentagonul și NATO anticipează o ofensivă rusă majoră în estul Ucrainei, imediat ce trupele se vor reorganiza și realimenta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, Kievul avertizează că Moscova pregătește o provocare gravă în Mariupol, cu intenția de a da vina pe trupele ucrainene. Mai ales că retorica Moscovei rămâne neschimbată.
Între timp, oficialii NATO au anunțat că strâng dovezi pentru a-i trage la răspundere pe Vladimir Putin şi acoliții săi, pentru "crime de război".
Pe zi ce trece, apar tot mai multe imagini cutremurătoare din Bucea - micul oraș de la nord-vest de Kiev.
Denis Monastirski, ministrul de Interne al Ucrainei: “E oribil. Vedeți că sunt doar aici șase cadavre, iar la acea casă puteți vedea trei (corpuri), iar la cealaltă casă - un alt cadavru. Au fost împușcați și după aceea arși. E oribil. (Reporter: Ce le transmiteți lui Vladimir Putin și militarilor care au făcut asta?) Să se ducă la dracu!”
În Bucea (Bucha) ori Irpin, au pus stăpânire jalea și stupoarea. Localnicii nu știu dacă vor mai putea duce o viață normală după tot ce au trăit. Serhij Matuyk a văzut orori de nedescris în ultima lună. El este unul dintre cei care au strâns trupurile celor torturați și uciși în Bucha.
Serhij: „Adunăm trupuri din mașini, de pe străzi, din case și curți. Toți sunt împușcați în cap.”
Trupurile unor oameni uciși cu brutalitate au fost scoase din pivniță, tranformată de invadatori în bază temporară.
Tanya Nedashkivs’ka, văduva unui bărbat ucis de ruși în Bucha: „Vă implor, faceți ceva! Sunt o femeie ucraineană, am doi copii și un nepot. Pentru toate mamele și soțiile din lume, faceți pace ca să nu mai jelească nimeni, nici ucraineni, nici ruși, nimeni. Vrem doar să trăim!”.
Femeie: “M-au dezbracat, și-au batut joc de mine, pe 19 martie. Cred ca s-au adunat vreo 30 de ruși în casa mea”.
Această femeie le-a arătat jurnaliștilor trei morminte săpate în grabă, chiar lângă blocul ei. Spune că sunt îngropați acolo trei barbati, împuscati la întâmplare de rusi.
Imagini din satelit, analizate de cotidianul the New York Times, infirmă convingător teza Moscovei, potrivit căreia scenele de oroare au fost regizate de ucraineni după retragerea trupelor ruse, adică după 30 martie. Imagini din satelit realizate începând din 9 martie arată că trupuri neînsuflețite zăceau pe străzi încă de atunci, exact în locurile unde au fost găsite acum.
Potrivit armatei ucrainene, responsabilă de masacrul din Bucea (Bucha) ar fi unitatea 51460, parte a celei de-a 64-a brigăzi motorizate a armatei ruse. Sunt soldați tineri veniți dintr-un sat din estul Siberiei, de la granița Rusiei cu China și Coreea de Nord. Unitatea respectivă a fost staționată în Bucea (Bucha), o confirmă și activiștii independenți care au publicat datele persoanale ale 1.600 de soldați și ale comandantului lor.
Lavrov spune că totul este un pretext
Totul este doar un pretext pentru a torpila negocierile în curs - spune șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei: “Avem toate motivele să credem că au fost fabricate (imaginile de la Bucha) pentru a distrage atenția de la discuții, pentru a distrage atenția de la faptul că partea ucraineană a început să dea înapoi după întâlnirea de la Istanbul, încercând să vină cu noi revendicări".
Volodomir Zelenski, președinte Ucraina: “Rusia nu vrea pace cu adevărat. Cel mai rău este că încă nu știm cât va dura acest război, până când lumea va face în sfârșit tot ce este necesar pentru a aduce pacea”.
Zelenski a mers în Bucea
Președintele Zelenski a fost și el să vadă ce s-a întâmplat la Bucea (Bucha). A fost prima lui apariție publică în afara Kievului, de la începutul războiului.
Scene similare sunt și în Irpin. Suferința și distrugerile sunt imense. Cel mai rău este că primele cuvinte ale copilașilor sunt „tanc” și „împușcături”. Săptămâni întregi aici a fost Iadul.
Alexander Krashtan: „E imposibil să-i înțelegi pe ruși. Cum văd ceva frumos, ei se întreabă de câte rachete au nevoie ca să distrugă acel loc.”
Ucrainenii se tem însă, că orașul Borodyanka ar putea fi cel mai grav afectat din regiunea Kievului, unde numărul civililor masacrați ar putea fi mai mare decât în Bucea.
În sudul Ucrainei, în Nikolaev și împrejurimi, ofensiva rusă continuă și nimeni nu e în siguranță. În acest vast spațiu deschis e liniște și pace, dar e doar o aparență.
Dacă până săptămână trecută, exodul civililor pornea din Kiev, Nikolaev ori Harkov, acum valurile de refugiați pleacă din Est și Sud, unde se va concentra în săptămânile următoare campania rușilor. Trenurile pleacă ticsite din Kramatorsk și chiar Odesa.
“-Încotro plecați? Aveți vreun plan?
-Nu, nu stiu, oriunde. Speram sa ne intoarcem, dar deocamdata vrem sa ramanem in viata”.
Oamenii sunt disperați că le vor rămâne copiii de izbeliște, dacă ei sunt uciși ori se pierd unii de alții în haosul unor atacuri. O mamă a scris cu markerul pe spatele fetiței ei de 2 ani și câteva luni numele copilei și date de contact.