Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''

×
Codul embed a fost copiat

„Plecaţi cât încă se mai poate'' - este mesajul autorităților ucrainene pentru oamenii din estul ţării, unde se aşteaptă lovituri grele din partea trupelor ruseşi, în special în Harkov, Donetsk şi Luhansk.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

În tot acest timp, ororile lăsate în urmă de ruşi în localităţile din jurul Kievului continuă să iasă la iveală. Cel puţin 320 de civili paşnici au fost împuşcaţi de soldaţii rusi la Bucea, a declarat primarul oraşului.

Şi la Hostomel, în apropierea capitalei, 400 de ucraineni sunt daţi dispăruţi. Iar, la Borodianka, imaginile dezastrului sunt cumplite.

Aici peste 200 de oameni ar fi fost îngropați de vii în subsolurile clădirilor bombardate. „Acest război este departe de a se termina", a avertizat, miercuri, preşedintele Joe Biden.

Citește și
Ce răspunsuri primesc mamele soldaților ruși când întreabă comandanții despre fiii lor, dispăruți în Ucraina
Ce răspunsuri primesc mamele soldaților ruși când întreabă comandanții despre fiii lor, dispăruți în Ucraina
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

„În urmă cu doar 42 de zile, în această localitate locuiau 13.000 de oameni” - a scris Armata Ucraineană pe reţelele sociale unde au publicat aceste imagini din Borodeanka (Borodianka).

Distrugerile din centrul acestui oraş sunt și mai mari decât în alte localități din jurul Kievului. Este mai rău chiar ca-n Irpin sau Bucea (Bucha).

Potrivit autorităţilor ucrainene, la Borodeanka (Borodianka), ar putea fi sute de oameni prinşi sub dărmăturile blocurilor si caselor distruse de bombardamentele ruseşti.

Jeremy Bowen, BBC: “Acestea erau blocuri cu locuințe pentru civili. Doar o rachetă balistică sau un bombardament aerian pot provoca asemenea distrugeri”.

În acest oraș nu au murit civili doar din cauza bombelor. Doi localnici, soț și sotie, au găsit, în spatele blocului lor, un bărbat ucis, cu mâinile și picioarele legate. Părea să fi fost batut crunt înainte.

În numai câteva ore, cei care adună trupurile victimelor au găsit oameni care au fost împușcați în timp ce mergeau cu bicicleta sau cand erau în mașini, pe stradă. Un ucrainean a fost ţintit în cap și în piept. Din câte se pare, transporta medicamente şi materiale medicale.

Hennadiy Avramenko, Volunteer body collector: “Cel mai îngrozitor lucru este că nu soldaţi zăceau acolo, doar oameni obişnuiţi, nevinovaţi. Ucişi şi torturaţi fără niciun motiv”.

Potrivit șefului poliției ucrainene, aproximativ 1.200 de crime de război au fost înregistrate doar în regiunea Kiev după invazia rusă.

Denis Monastirski: “Cele mai multe dintre victime au murit din cauza bombardamentelor. Am identificat, însă, și cazuri de tortură și chiar execuții cu arme automate”.

Noi imagini din drona filmate la Bucea (Bucha) - unde Rusia este acuzat[ de crime de razboi - par să arate momentul în care din două vehicule militare rusești se deschide focul asupra unui localnic. Omul mergea, pe bicicletă.

Inițial, se vede cum biciclistul se deplasează pe o stradă, se apropie de o intersecție, apoi virează pe cealaltă strada, unde erau vehiculele militare.

Dintr-un blindat, se trage asupra lui. Imediat, se deschide focul și din al doilea. Apoi, se vede cum se ridică praf şi fum. Într-o inregistrare video ulterioară - poate fi vazut un trup neînsuflețit zăcând langă o bicicletă răsturnată.

Bărbat: “Câte cadavre am adunat? Circa 300. Mulți sunt încă îngropați în grădini, în curți. Cred că va dura ceva timp pentru a afla numărul exact”.

Bărbat: Sunt multe trupuri. Într-o zi am adunat în jur de 30 de cadavre, ele zac acolo. Unii dintre ei erau împușcaţi în cap. Unii dintre cei împușcați sunt şi legaţi la ochi şi cu mâinile legate”.

Oficiali ai Statelor Unite susţin că vor găsi unitățile ruse responsabile de atrocitățile din Bucea. Singura identificată până acum ar fi unitatea 51460, parte a celei de-a 64-a brigazi motorizate a armatei ruse.

Biden: “Acest război ar putea continua mult timp, dar Statele Unite vor continua să stea alături de Ucraina și de poporul ucrainean în lupta pentru libertate”.

La Mariupol - una dintre cele mai afectate localități - soldaţii ruşi speră să acopere dovezile de crime de război prin folosirea unor crematorii mobile pentru a arde cadavrele civililor, susţine primarul. Oficialii orașului, care au reuşit să se refugieze, susţin că numărul morţilor a depăşit 5.000, dintre care cel puţin 200 sunt copii.

Bărbat: “Toată lumea s-a împrăștiat. Câţiva au fugit pe holuri, s-au ascuns prin băi. Dar, în general, mai toată lumea s-a ascuns în subsoluri. Noi stăm într-un subsol de douăzeci de zile sau chiar mai mult”.

Lupte grele sunt așteptate acum în estul Ucrainei. Iar autorităţile din Harkov, Donetsk şi Lugansk îi îndeamnă pe oameni să fugă cât mai repede din aceste regiuni, ocupate deja în mare parte de forţele ruse.

Femeie: “Nu credeam că va trebui să plec de aici. Am mai trecut prin război când eram mică şi aveam 3 ani. Acum vreau doar să fiu lăsată să mor în pace”.

Lungile negocieri de până acum au dus totuşi şi la câteva rezultate. 86 de soldaţi ucraineni au fost eliberaţi în urma cu câteva zile într-un schimb de prizonieri. Printe ei şi câteva femei.

Femeie soldat: “Poate că încercau să ne frângă spiritul într-un fel. A fost un șoc, dar suntem fete puternice”.

Femeie soldat: “Ne băteau de 5-6 ori pe zi, fără niciun motiv. Ne duceau pe hol și ne băteau”.

Un nou schimb de prizonieri ar fi trebuit să aibă loc, joi, însă ruşii spun că panul a fost anulat din cauza ucrainenilor care şi-au încălcat înţelegerea.

Mikhail Mizintsev, director centrul national de apărare din Rusia: "Avem toate motivele să credem că militarii Forțelor Armate Ruse care se află în captivitate nu sunt în regulă".

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 43. Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi ”semnificative”

anonymous banca
VIDEO Hackerii Anonymous au accesat camerele de supraveghere de la Kremlin

Hackerii Anonymous au anunțat pe Twitter că au obținut acces la camerele de supraveghere de la Kremlin.

zelenski 7 aprilie
Zelenski, după noile sancțiuni impuse Rusiei. Arată spectaculos, dar nu e de ajuns

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, referitor la noul pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, că "acest pachet arată spectaculos, dar nu e de ajuns", şi că "poate fi cu greu considerat proporţional cu răul pe care lumea l-a văzut la Bucea".

mama copil
VIDEO Copii ucraineni împreună cu mamele lor au oferit flori în Bucureşti, mulţumind pentru sprijinul acordat refugiaţilor

Copii ucraineni împreună cu mamele lor au oferit flori în Bucureşti, mulţumind pentru sprijinul acordat refugiaţilor şi pentru modul în care au fost primiţi în România.

tancuri
Secretarul general al NATO: "Războiul din Ucraina ar putea dura luni, sau chiar ani"

"Războiul din Ucraina ar putea dura luni, sau chiar ani", avertizează secretarul general al NATO.  

Orban a vorbit cu Putin și i-a cerut încetarea focului în Ucraina. Liderul rus a fost de acord cu discuții de pace în Ungaria
Ungaria, despre factura la gaze naturale ruseşti: ”Dacă asta vor ruşii, vom plăti în ruble”

Ungaria s-a declarat pregătită să plătească gazele naturale ruseşti în ruble, dacă este nevoie, o poziţie contrară Uniunii Europene (UE), care a refuzataceastă cerere a Moscovei, relatează AFP, scrie News.ro. 

bucea
Ambasadorul Rusiei la Paris, convocat la MAE francez pentru o postare ''indecentă'' despre Bucea

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, l-a convocat din nou joi pe ambasadorul Rusiei la Paris, după un tweet difuzat pe contul ambasadei, care a fost considerat "indecent", despre abuzurile comise de forţele ruse în Bucea, potrivit AFP.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 43. Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi ”semnificative”
Război în Ucraina, ziua 43. Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi ”semnificative”

Apar tot mai multe informații că noi unități ale armatei ruse au început să apară pe frontul de est, înaintea unei mari ofensive în Donbas

Ce răspunsuri primesc mamele soldaților ruși când întreabă comandanții despre fiii lor, dispăruți în Ucraina
Ce răspunsuri primesc mamele soldaților ruși când întreabă comandanții despre fiii lor, dispăruți în Ucraina

Rudele soldaților ruși dispăruți în Ucraina au trimis aproximativ 400 de scrisori către comisariatul rus pentru drepturile omului.

Imagini de la măcelul din Bucea. Momentul în care două blindate rusești deschid focul asupra unui localnic
Imagini de la măcelul din Bucea. Momentul în care două blindate rusești deschid focul asupra unui localnic

„Nu avem nicio indicaţie că Vladimir Putin şi-a schimbat ambiţiile de a controla întreaga Ucraină şi de a rescrie ordinea internaţională”.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.